Inflația din Germania a crescut la 8,5% în iulie, după o creștere a prețului alimentelor, adăugând presiune asupra Băncii Centrale Europene pentru a-și înăspri și mai mult politica monetară, scrie Financial Times.
Creșterea de la 8,2% în iunie, măsurată prin indicele armonizat al prețurilor de consum, a depășit așteptările economiștilor chestionați de Refinitiv, care estimaseră că rata va scădea la 8,1%. Prețurile alimentelor au crescut cu 14,8%.
Potrivit Destatis, agenția germană de statistică, creșterea a fost determinată de războiul din Ucraina, prețurile mai mari la energie și întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia de Covid-19. Inflația vine în ciuda introducerii unei reduceri a prețului la combustibil și a unui permis de călătorie ieftin de 9 euro.
Carsten Brzeski, șeful de cercetare macro la ING, a spus că, deși guvernele, mai degrabă decât băncile centrale, sunt cele care ar putea reduce inflația, noile date nu vor aduce nicio ușurare pentru BCE. „Ne așteptăm ca BCE să continue normalizarea politicii monetare la sfârșitul verii, cu o altă creștere de 50 [puncte de bază] înainte de a face o pauză lungă”, a spus el.