Inflația din Marea Britanie a coborât sub 10% pentru prima dată din luna august

londra, marea britanie, uk, brexit Sursa foto: Pixabay

Inflația din Marea Britanie a scăzut brusc în aprilie, în condițiile în care prețurile energiei s-au diminuat, iar impactul invaziei Rusiei în Ucraina a început să dispară din comparația anuală a prețurilor de consum, scrie CNBC.

Inflația globală a fost de 8,7% în ritm anual, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică, în scădere de la 10,1% în martie, dar peste estimarea de 8,2% dintr-un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor.

“Prețurile la electricitate și gaze au contribuit cu 1,42 puncte procentuale la scăderea inflației anuale în aprilie, deoarece creșterea din aprilie anul trecut a ieșit din comparația anuală, dar această componentă a contribuit în continuare cu 1,01 puncte procentuale la inflația anuală”, a precizat ONS în raportul său.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au continuat să crească în aprilie și au contribuit la o inflație anuală ridicată, însă rata anuală a inflației pentru alimente și băuturi nealcoolice s-a redus, de la 19,2% în anul până în martie 2023, la 19,1% în anul până în aprilie 2023”.

Cu toate acestea, ONS a precizat că estimările sale au sugerat că rata anuală a inflației pentru alimente și băuturi nealcoolice a fost în continuare a doua cea mai mare înregistrată în ultimii peste 45 de ani.

Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 1,2%, peste o estimare de 0,8%.

Indicele prețurilor de consum care include costurile locuințelor pentru proprietarii ocupanți (IPCH) a crescut cu 7,8% în cele 12 luni până în aprilie 2023, în scădere față de 8,9% în martie, în timp ce IPC de bază (excluzând prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun) a crescut cu 6,8%, în creștere față de 6,2% în martie, ceea ce va preocupa Banca Angliei.

Inflația britanică a rămas  ridicată chiar și în condițiile în care economia a sfidat așteptările privind o recesiune, ceea ce a determinat Banca Angliei să majoreze dobânda pentru a 12-a oară consecutiv, la 4,5%, la ultima sa ședință de la începutul acestei luni.

Economiștii se așteaptă, în general, la o nouă majorare la următoarea ședință, deoarece inflația rămâne mai rigidă în Marea Britanie decât în economiile majore comparabile, în timp ce piața forței de muncă a rămas restrânsă, iar guvernatorul Andrew Bailey a avertizat cu privire la o spirală a prețurilor salariale.

Marți, Bailey a recunoscut în fața parlamentarilor că există “lecții foarte mari de învățat” din eșecul băncii de a prognoza puterea și persistența inflației.

În timp ce gospodăriile britanice continuă să se confrunte cu facturi ridicate la alimente și energie, lucrătorii dintr-o serie de sectoare au lansat greve în masă în ultimele luni, pe fondul unor dispute legate de salarii și condiții.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: