Inflația din Spania încetinește mai mult decât se așteptau economiștii, până la 5,8%

Redacția dec. 30, 2022 0 comentarii
spania steag flag pexels

Inflația din Spania a încetinit mai mult decât se aștepta în decembrie, ceea ce a sporit așteptările privind o atenuare a presiunilor asupra prețurilor în întreaga zonă euro, scrie Financial Times.

Prețurile de consum din Spania au crescut cu 5,8% în anul care s-a încheiat în această lună, potrivit cifrelor preliminare publicate vineri de biroul național de statistică. Cifra a fost în scădere de la 6,8% în luna precedentă și o scădere mai accentuată decât prognozaseră economiștii.

Datele spaniole sunt primele cifre privind inflația din decembrie pentru un stat membru al zonei euro. Dacă în alte părți se înregistrează scăderi similare, atunci factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană ar putea opta pentru reducerea ritmului de creștere a ratelor mai repede decât se așteaptă piețele.

Datele germane sunt publicate marți și se așteaptă ca acestea să arate o încetinire a inflației de la 10% la 9%. De asemenea, se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor din Italia să se fi temperat, în timp ce cifrele pentru întreaga zonă euro ar trebui să arate o revenire a inflației la o singură cifră. Economiștii preconizează o scădere la 9,7% în decembrie, de la 10,1% în luna precedentă, atunci când datele pentru zona monedei unice vor fi publicate vinerea viitoare.

Deși inflația globală este în prezent în scădere în mai multe economii majore, presiunile subiacente asupra prețurilor continuă să persiste. Inflația de bază în Spania – o măsură care exclude inflația energetică și alimentară – a accelerat la 6,9% în decembrie, de la 6,3% în luna precedentă, fiind cea mai ridicată de la începutul înregistrărilor în 2003.

Confruntată cu cea mai mare inflație înregistrată vreodată, BCE a majorat ratele cu 2,5 puncte procentuale în cursul anului 2022, de la minus 0,5 la 2%. Inflația a atins un vârf de 10,6% în octombrie.

Următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE pentru a stabili politica de politică monetară va avea loc pe 2 februarie. Christine Lagarde, președintele BCE, a lăsat să se înțeleagă, după votul din decembrie al celor care stabilesc dobânda, că este probabilă o creștere cu jumătate de punct a costurilor de împrumut. Cu toate acestea, o scădere mai accentuată decât se așteaptă a inflației ar crește șansele ca BCE să treacă la creșteri de un sfert de punct la începutul anului viitor.

Datele pentru Spania au fost mai mici decât prognoza de 6% a economiștilor intervievați de Reuters și a marcat al cincilea declin consecutiv de la un vârf de 10,8% înregistrat în iulie.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *