Inflația din Spania scade peste așteptări

Redacția mart. 30, 2023 0 comentarii
spania steag flag pexels

Creșterea prețurilor de consum din Spania a încetinit la 3,3% în martie, cea mai mică rată anuală din august 2021 și în scădere de la 6,0% în februarie, arată datele preliminare ale Institutului Național de Statistică, publicate joi, scrie Reuters.

Analiștii chestionați de Reuters se așteptau la o rată de 3,8%.

Această scădere se datorează în principal faptului că prețurile la electricitate și combustibil au crescut în martie 2022 și au scăzut în această lună, a precizat agenția de statistică.

Inflația de bază, care elimină prețurile volatile ale alimentelor proaspete și ale energiei, a fost de 7,5% în ritm anual, ușor sub nivelul de 7,6% înregistrat în februarie, au arătat datele.

Prețurile alimentelor au afectat puternic portofelele spaniolilor, crescând cu peste 16% în februarie față de anul precedent.

Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată pentru alimentele esențiale, cum ar fi pâinea, brânza, laptele, fructele și legumele și cerealele, de la 4% la 0%, pentru a atenua șocul provocat de inflație.

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino, a declarat la începutul acestei luni că se așteaptă ca inflația să fie mai mică în acest an decât în 2022, deși va exista “multă volatilitate” în fiecare lună.

 

 

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *