Rata inflației din SUA a ajuns la 8,2% în luna septembrie, iar prețurile de bază au atins un nou maxim al ultimelor patru decenii, creșterea fiind mai mare decât se preconiza,scriu Wall Street Journal și CNBC. Noile cifre vor pune presiune suplimentară pe Rezerva Federală să majoreze și mai agresiv ratele dobânzilor pentru a stopa inflația persistentă, scrie Bloomberg.
Departamentul Muncii din SUA a anunțat joi că indicele prețurilor de consum (IPC) de bază – care exclude prețurile volatile la energie și alimente – a crescut cu 6,6% în septembrie față de anul precedent, de la 6,3% în august. Aceasta a marcat cea mai mare creștere din august 1982.
Pe o bază lunară, IPC de bază a crescut cu 0,6% în septembrie, la fel ca în august și în creștere de la 0,3% în iulie. Investitorii și factorii de decizie politică urmăresc îndeaproape inflația de bază ca o reflectare a inflației subiacente generale și ca un indicator al inflației viitoare.
IPC global a crescut cu 8,2% în septembrie față de aceeași lună a anului trecut, în scădere de la 8,3% în august. Această creștere a fost, de asemenea, mai mică decât creșterile anuale de 8,5% în iulie și de 9,1% în iunie.
Scăderea inflației globale de la nivelul maxim din iunie a venit ca urmare a reducerii prețurilor la benzină. Totuși, prețurile pentru locuințe, asistență medicală, alimente și alte articole au continuat să crească, amenințând să mențină inflația la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.
Datele privind inflația ar putea contribui la o majorare suplimentară de 75 de puncte de bază a ratei dobânzii la ședința de politică monetară a Fed din noiembrie. Ele au stimulat speculațiile privind o posibilă a cincea majorare consecutivă de această mărime în decembrie. De asemenea, traderii au estimat o rată maximă mai mare a Fed pentru anul viitor.