Inflația din Turcia a ajuns la aproape 80%, un nou record al ultimului sfert de secol/ Transportul s-a scumpit cu 123%, alimentele cu 93%

erdogan, turcia Sursa foto: Pixabay

Inflația din Turcia a ajuns la aproape 80%, fiind cel mai mare nivel înregistrat de țară într-un sfert de secol, arată datele publicate luni de institutul național de statistică.

Prețurile de consum au crescut cu 78,6% de la an la an în luna iunie. Este cea mai mare creștere anuală din 1998 încoace, deși rata a fost ușor sub prognoza de consens a analiștilor, de 80 la sută.

Creșterea lunară a fost de 4,95%.

Creșterea prețurilor de consum a lovit puternic populația de 84 de milioane, cu puține speranțe de îmbunătățire pe termen scurt ca urmare a războiului Rusia-Ucraina, prețurilor ridicate la energie și alimente și o liră depreciată brusc.

Prețurile la transport au crescut cu 123,37% față de anul precedent, iar prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale.

Turcia s-a bucurat de o creștere economică rapidă în anii precedenți, dar președintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat în ultimii ani să majoreze semnificativ ratele dobânzilor pentru a reduce inflația rezultată, descriind ratele dobânzilor drept „mama tuturor răului”. Rezultatul a fost o liră turcească în scădere și mult mai puțină putere de cumpărare pentru turcul mediu.

Erdoğan, care respinge opinia larg acceptată în rândul economiștilor potrivit căreia creșterea ratelor dobânzilor reduce inflația, a ordonat băncii centrale să mențină rata de referință a împrumuturilor mult sub nivelul inflației.

Ca urmare, lira a pierdut 48% din valoarea sa față de dolar în ultimele 12 luni. Prăbușirea monedei a fost un factor major al creșterii prețurilor într-o țară care se bazează pe importuri, în special de energie. Efectele au fost agravate de o creștere bruscă a prețului energiei și al altor mărfuri în urma invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Cele mai recente date privind inflația de luni vin după ce autoritățile turce au anunțat săptămâna trecută o creștere cu 30% a salariului minim – la doar șase luni după ce au majorat cu 50% rata de bază a salariului.

Partidele de opoziție și sindicatele, care acuză guvernul că manipulează cifrele privind inflația, au declarat că majorarea este extrem de necesară pentru a evita sărăcia pentru milioane de gospodării care se luptă cu prețurile în creștere ale alimentelor.

Erdoğan, al cărui partid de guvernământ și-a văzut sprijinul scăzând la minime istorice, în parte din cauza turbulențelor economice, a susținut, de asemenea, creșterea, insistând în același timp că inflația va ajunge la „niveluri rezonabile” la începutul anului viitor.

Însă economiștii au avertizat că majorarea ratei minime de salarizare, care afectează aproximativ 40% din forța de muncă oficială și are un efect de antrenare asupra altor sectoare, va contribui ea însăși la menținerea unei inflații ridicate în lunile următoare.

Goldman Sachs și-a ridicat recent prognoza de inflație de la 65% la 75% pentru sfârșitul anului, avertizând că ultima creștere a salariului minim riscă să ducă la „o spirală preț-salariu”. Această majorare, combinată cu alți factori, inclusiv probabilitatea unei deprecieri suplimentare a lirei turcești, a însemnat că „presiunile inflaționiste subiacente din Turcia rămân foarte ridicate”, a spus banca.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *