Inflația din Turcia a urcat în decembrie la aproape 65%, fiind așteptate și alte creșteri

turcia, lire turcesti, lira turceasca Sursa foto: Dreamstime

În timp ce inflația scade în majoritatea marilor economii ale lumii, creșterile de prețuri amețitoare continuă să afecteze cetățenii din Turcia, scrie CNBC.

Inflația din Turcia a crescut în decembrie la 64,8% în ritm anual, de la 62% în noiembrie. Această cifră a fost ușor sub așteptările economiștilor chestionați de Reuters, de 65,1%. Inflația de la o lună la alta a scăzut la 2,9% de la 3,3%.

Inflația din Turcia a atins un vârf de 85,5% în octombrie 2022. Lira turcească a cunoscut o deteriorare abruptă, crescând costul importurilor și erodând salariile numeroșilor lucrători străini din țară care trimit bani în străinătate.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care banca centrală a Turciei a rămas la o politică monetară controversată de reducere a ratelor dobânzilor, condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Cu toate acestea, a făcut o schimbare bruscă în iunie, când a început să ridice ratele mai mult sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan. De atunci, acestea au fost ridicate de la 8,5% la 42,5%.

La ultima ședință a băncii centrale din decembrie a avut loc o majorare de 250 de puncte de bază, mai mică decât seria recentă de creșteri de 500 de puncte de bază.

Nicholas Farr, economist pentru Europa emergentă la Capital Economics, a declarat atunci, într-o notă de cercetare, că banca centrală nu a închis ușa ciclului său de înăsprire. De asemenea, el a prognozat încă o majorare de 250 de puncte de bază la următoarea ședință din 25 ianuarie.

Inflația a revenit pe creștere din iunie, dar observatorii pieței spun că acest ciclu ar trebui să atingă vârful până la jumătatea anului 2024.

Într-un nou sondaj HSBC privind sentimentul piețelor emergente, obligațiunile turcești au fost evidențiate ca fiind o investiție preferată pentru prima dată în mulți ani, potrivit șefului global al cercetării piețelor emergente al băncii, Murat Ulgen.

Aceasta reflectă credibilitatea tot mai mare a băncii centrale, a declarat Ulgen miercuri pentru CNBC.

“Bineînțeles, inflația este încă ridicată, dar pierde din impulsul lunar secvențial, iar șansele sunt că va atinge un vârf destul de curând, în următoarele câteva luni sau un trimestru, și va începe să scadă”, a spus el, adăugând că banca centrală va oferi probabil “rate reale ale dobânzii destul de considerabile” pe o bază ex-ante – construite înainte de a fi cunoscută rata reală a inflației.

Investitorii privesc dincolo de traiectoria actuală a inflației și văd oportunități în tranzacțiile valutare, în special odată cu stabilizarea lirei, a adăugat el.

Însă nivelul actual de majorare a ratelor este puțin probabil să ducă banca centrală la ținta de inflație de 36% de la sfârșitul anului 2024, potrivit lui Selva Demiralp, profesor de economie la Universitatea Koc.

Demiralp și colegii săi văd în schimb o citire mai aproape de 50%, cu o inflație care va atinge un vârf de aproximativ 75% la mijlocul anului, din cauza efectului cumulativ al creșterilor de rate și al efectelor de bază.

“Punctul de plecare a fost o economie foarte supraîncălzită, iar înăsprirea consecventă nu este probabil suficientă” pentru a atinge ținta de 36%, a declarat ea miercuri la CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: