Inflația din zona euro a urcat la un nou record de 10,7% în octombrie

zona euro

Inflația din zona euro a atins un nou record, de 10,7%, în luna octombrie, conform datelor publicate luni de Eurostat, agenția oficială de statistică a blocului. Este pentru prima dată când inflația din zona euro trece de pragul de 10%.

Creșterea a fost alimentată de prețurile la energie, pe care Eurostat le estimează că au fost cu 41,9% mai mari decât în ​​aceeași lună a anului trecut (față de o creștere de 40,7% în septembrie 2022 față de septembrie 2021). Între timp, Eurostat arată că prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 13,1% de la an la an, în octombrie (comparativ cu 11,8% în septembrie). Bunurile bunuri industriale non-energetice s-au scumpit cu 6% de la an la an și serviciiile cu 4,4%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Inflația din zona euro a fost de 9,9% în septembrie.

Banca Centrală Europeană, al cărei mandat este de a menține inflația în zona euro la un nivel apropiat de 2%, a renunțat în vară la mai mult de un deceniu de rate negative ale dobânzii în încercarea de a limita creșterea prețurilor.

Băncile centrale își folosesc ratele dobânzilor pentru a face banii mai scumpi sau mai puțin scumpi, pentru a stimula sau a limita cheltuielile, deoarece influențează direct dobânzile pe care băncile comerciale le oferă gospodăriilor și întreprinderilor.

Instituția a prezis că alte astfel de majorări sunt de așteptat în lunile următoare, deoarece „inflația rămâne mult prea ridicată și va rămâne peste țintă [de 2%] pentru o versiune extinsă”.

Șefa BCE, Christine Lagarde, a avertizat, de asemenea, că activitatea economică din zona euro probabil „a încetinit semnificativ în al treilea trimestru al anului și ne așteptăm la o nouă slăbire în restul acestui an și la începutul anului viitor”.

Prognoza sa a venit la doar o zi după ce șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a oferit propria predicție sumbră, potrivit căreia jumătate dintre țările din zona euro ar putea intra în recesiune în următoarele luni.

O recesiune este definită, în general, ca două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului.

„Doar pentru a vă da o idee despre cât de semnificativă este lovitura asupra Europei, proiecțiile noastre de dinaintea pandemiei și proiecțiile noastre actuale diferă cu o jumătate de trilion de euro”, a declarat Kristalina Georgieva pentru Euronews.

„Cu alte cuvinte, pierderea pentru populația europeană este destul de, destul de dramatică”.

În cea mai recentă prognoză, FMI a estimat că zona euro se va extinde cu 3,1% în 2022, dar doar cu doar 0,5% în 2023. Anul viitor, Germania și Italia ar urma să înregistreze rate de -0,3% și, respectiv, -0,2%.

Acest lucru se datorează faptului că Europa este afectată în special de creșterea prețurilor la energie, a explicat Georgieva.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: