Inflația din zona euro a ajuns în septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, sugerând că majorarea constantă de creșteri ale dobânzilor de către Banca Centrală Europeană a reușit să limiteze creșterea galopantă a prețurilor, deși cu un cost tot mai mare pentru creșterea economică, scrie Reuters.
Prețurile de consum în cele 20 de țări care au moneda euro au crescut cu 4,3% în septembrie, cel mai lent ritm din octombrie 2021, de la 5,2% cu o lună înainte, potrivit datelor provizorii ale Eurostat publicate vineri.
Inflația care exclude alimentele, energia, alcoolul și tutunul – care este urmărită îndeaproape de BCE ca un indicator mai bun al tendinței de bază – a scăzut la 4,5% de la 5,3%, cea mai mare scădere din august 2020.
Aceste cifre ar urma să întărească convingerea BCE că a crescut ratele dobânzilor suficient de mult pentru a reduce inflația la ținta sa de 2% până în 2025, după ce a fost prinsă pe picior greșit de o creștere care a început în 2021.
Creșterea prețurilor a atins pentru scurt timp două cifre în toamna anului trecut, pe fondul unei combinații de costuri energetice în creștere, a problemelor post-pandemice din lanțurile de aprovizionare și a cheltuielilor guvernamentale ridicate.
Ca răspuns, BCE a ridicat rata dobânzii cheie la un nivel record de 4,0%, de la un minim de minus 0,5% în doar puțin peste un an, închizând robinetele de bani după un deceniu petrecut încercând să controleze inflația prin intermediul unei politici monetare ultraușoare.
Scăderea inflației a fost generalizată în septembrie, toate categoriile de produse crescând într-un ritm mai lent, iar prețurile la energie scăzând categoric pentru a cincea lună consecutiv.
Dar efectul asupra economiei al celui mai abrupt ciclu de înăsprire din istoria de aproape 25 de ani a BCE devenea tot mai evident, unii indicatori indicând o posibilă recesiune în zona euro.
Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut în mod neașteptat în luna august, potrivit datelor prezentate mai devreme vineri, iar cea mai mare economie din zona euro s-ar putea îndrepta spre a doua recesiune din acest an.