Inflația din zona euro scade mai mult decât se așteptau analiștii, la 2,9% în octombrie

inflatie bani echilibru balanta Sursa foto: Dreamstime

Inflația din zona euro a scăzut mai mult decât se așteptau economiștii, ajungând la 2,9% în octombrie, cea mai mică creștere anuală a prețurilor de consum din iulie 2021, după ce economia blocului a început să se reducă în trimestrul al treilea, scrie Financial Times.

Reducerea mare, de la 4,3% în septembrie, a fost în principal rezultatul scăderii prețurilor la energie și a unei scăderi a inflației la alimente, potrivit Eurostat, serviciul de statistică al UE. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca inflația din zona euro să fie de 3,1% în octombrie.

Încetinirea bruscă a prețurilor a reflectat o activitate mai slabă în economia zonei euro, care, potrivit Eurostat, a scăzut cu 0,1% în cele trei luni până în septembrie, sub așteptările economiștilor, după ce contracțiile din Germania, Irlanda și Austria au compensat creșterea din Spania și Franța.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Cifrele se adaugă la dovezile de stagnare a economiei zonei euro, care abia a crescut în ultimul an, deoarece consumatorii și întreprinderile s-au confruntat cu creșterea costurilor de împrumut, cu un comerț global mai slab și cu cea mai mare creștere a costului vieții din ultima generație. 

Scăderea inflației subiacente se adaugă la așteptările că Banca Centrală Europeană nu va majora în continuare ratele dobânzilor, după ce săptămâna trecută a menținut rata de referință a depozitelor la 4%, punând capăt seriei fără precedent de 10 creșteri consecutive.

Cu toate acestea, economiștii au declarat că procesul de dezinflație va încetini probabil pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas va crește prețurile la energie și se va diminua efectul de bază al comparației prețurilor la energie cu nivelurile ridicate de anul trecut. Inflația a variat de la 7,8% în Slovacia la minus 1,7% în Belgia.

„Privind în viitor, este puțin probabil ca inflația să continue să scadă atât de rapid”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la consultanții Capital Economics, adăugând că „inflația din energie va crește probabil puțin în următoarele luni”, iar datele sondajelor din UE au indicat o stabilizare a inflației din servicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: