Inflația în Marea Britanie rămâne ridicată, în luna mai s-a menținut la nivelul din aprilie

londra, marea britanie Sursa foto: Pixabay.com

Rata inflației din Marea Britanie se menține  ridicată, prețurile pentru alimente, mesele în oraș și alte activități recreative au continuat să crească.

Inflația anuală a fost de 8,7% în luna mai, aceeași rată ca și în aprilie.

Creșterile de preț pentru zboruri și mașini second-hand de luna trecută au contribuit toate la menținerea prețurilor la un nivel mai ridicat decât se aștepta, scrie BBC.

Economiștii estimează că Banca Angliei va majora joi ratele dobânzilor în încercarea de a încetini creșterea rapidă a prețurilor.

De la sfârșitul anului 2021, Banca a crescut constant ratele dobânzilor ca răspuns la creșterea prețurilor de consum.

Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că guvernul “nu va ezita” în hotărârea sa de a sprijini banca, care este o instituție independentă, în timp ce “încearcă să stoarcă inflația din economia noastră”.

Rachel Reeves, cancelarul din umbră al Partidului Laburist, a acuzat guvernul conservator că nu a reușit să “controleze” inflația.

De asemenea, multe gospodării resimt deja de luni de zile efectele creșterii prețurilor, în special la alimente și energie.

Inflația prețurilor la alimente, care reprezintă rata de creștere a prețurilor la produsele alimentare în comparație cu anul precedent, a fost de 18,3% în mai, în ușoară scădere de la 19% în aprilie.

Însă Yael Selfin, economist-șef la KPMG UK, a declarat că, în ciuda unei “atenuări modeste” a inflației prețurilor la alimente, prețurile pentru toate bunurile de consum care continuă să crească într-un ritm rapid au sporit presiunea pentru mai multe majorări ale ratei dobânzii.

“Mai îngrijorător pentru Banca Angliei este faptul că inflația de bază puternică sugerează că firmele ar putea acum să transfere costurile în creștere ale facturilor salariale mai mari către consumatori”, a spus ea.

Inflația de bază, care exclude prețurile la alimente, energie, alcool și tutun, a crescut cu 7,1% în mai, un salt surprinzător de la 6,8% în aprilie.

Cifra este acum cea mai mare din martie 1992 și reprezintă un motiv de îngrijorare, a declarat economistul-șef al Oficiului Național de Statistică, Grant Fitzner, în cadrul emisiunii Today de la BBC, care a precizat că la această creștere a contribuit creșterea prețurilor serviciilor din cafenele, restaurante și hoteluri.

“Aceasta este probabil determinată, cel puțin în parte, de creșterea pe care am văzut-o la nivelul salariilor”, a adăugat el.

Salariile din Marea Britanie au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani, excluzând pandemia. Majorarea a fost de 7,2% în primul trimestru din acest an.

Banca Angliei a avertizat anterior că marile creșteri salariale contribuie la ratele încă ridicate ale inflației din Marea Britanie. Dar salariile sunt încă în urma ratei inflației.

 

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *