Inflația în SUA a scăzut în luna iunie la cel mai mic nivel din martie 2021

drapel SUA dolari

După doi ani de creşteri semnificative ale preţurilor, inflaţia în Statele Unite a ajuns la cel mai scăzut nivel din martie 2021, un semn că majorările de dobânzi ale Rezervei Federale a SUA (Fed) au încetinit semnificativ creşterile de preţuri în întreaga economie, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.

Joi, Departamentul Muncii din SUA a anunţat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3% în iunie, cel mai redus avans anual din ultimii peste doi ani şi după un nivel de 4% înregistrat în mai. Cu toate acestea, rata anuală a inflaţiei rămâne mult peste ţinta Fed, de 2%.

În ultimele 12 luni, au scăzut preţurile gazelor, costurile cu alimentele au urcat mult mai lent, iar maşinile la mâna a doua s-au ieftinit.

În iunie, comparativ cu mai, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,2%, după un avans de doar 0,1% luna precedentă, în urma majorării preţului la benzină şi chirii, care a compensat ieftinirea autovehiculelor uzate.

Economiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să se situeze la 3,1% în iunie.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 4,8% în iunie, după un avans de 5,3% în mai. Analiştii se aşteaptă ca inflaţia de bază să scadă în următoarele luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *