Inflația în SUA va reveni la rate lunare de 0,2 sau 0,3% în a doua jumătate a anului 2022 (Yellen)

Janet Yellen

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se așteaptă ca inflația, care se află la maximul ultimilor 30 de ani în Statele Unite, se va modera anul viitor, pentru a reveni la 0,2% sau 0,3% pe lună în semestrul diu din 2022, potrivit Le Figaro.

„Sper și cred că în semestrul doi al anului viitor vom vedea o rată a inflației CPI revenind în jur de 0,2 sau 0,3%”, a declarat Yellen, într-o intervenție virtuală.

În octombrie, creșterea prețurilor s-a ridicat la 0,9% în raport cu septembrie, potrivit indicelui CPI al departamentului Muncii. În raport cu octombrie 2020, inflația a atins 6,2%, cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani. Ratele inflației anuale, în schimb, „vor scădea în ritm foarte lent”, spune Janet Yellen.

Potrivit acesteia, pe măsură ce cererea se va deplasa dinspre bunuri spre servicii și vaccinarea va avansa în Asia, unde este produsă o mare parte a bunurilor importate și vândute în SUA și în restul lumii, iar oferta va fi mai abundentă, presiunea asupra prețurilor va deveni mai puțin puternică.

Un alt indice care măsoară inflația, PCE, privilegiat de banca centrală americană (Fed), urmează să fie publicat miercuri. Președintele Fed Jerome Powell, care a fost reconfirmat luni de Joe Biden pentru un al doilea mandat, a asigurat luni că instituția va acționa pentru ca inflația să „nu se înrădăcineze”. Dar sarcina este conplexă, deoarece lupta împotriva inflației ar putea avea ca efect afectarea redresării pieței muncii.

Trezoreria SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *