Inflația ridicată se va menține în acest an și va frâna creșterea globală

supermarket pexels-daria-shevtsova Foto: Produse agroalimentare în supermaket / Pexels - Daria Shevtsova

Inflația constant ridicată va bântui economia mondială în acest an, potrivit unui sondaj Reuters printre economiștii care și-au redus perspectivele de creștere globală din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea cererii și de riscul ca ratele dobânzilor să crească mai repede decât se presupunea până acum.

Aceasta reprezintă o schimbare majoră față de acum doar trei luni, când majoritatea economiștilor erau de partea bancherilor centrali în opinia lor predominantă atunci că o creștere a inflației, determinată parțial de blocajele de aprovizionare legate de pandemie, ar fi tranzitorie.

În cele mai recente sondaje trimestriale Reuters efectuate pe parcursul lunii ianuarie printre peste 500 de economiști, economiștii și-au ridicat previziunile privind inflația pentru 2022 pentru majoritatea celor 46 de economii acoperite.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În timp ce presiunile prețurilor sunt de așteptat să scadă în 2023, perspectivele inflației sunt mult mai rigide decât în ​​urmă cu trei luni.

În același timp, economiștii și-au retrogradat previziunile de creștere globală. După ce s-a extins cu 5,8% anul trecut, economia mondială este de așteptat să încetinească până la o creștere de 4,3% în 2022, în scădere de la creșterea de 4,5% prognozată în octombrie, în parte din cauza ratelor dobânzilor și a costului vieții mai ridicat. Creșterea va încetini în continuare la 3,6% și 3,2% în 2023, respectiv 2024.

Aproape 40% dintre cei care au răspuns la o întrebare suplimentară au evidențiat inflația drept principalul risc pentru economia globală în acest an, aproape 35% alegând variante de coronavirus și 22% îngrijorări că băncile centrale se mișcă prea repede.

„Probabilitatea unei aterizări ușoare în 2022 necesită câteva ipoteze favorabile și un pic de noroc”, a spus economistul șef al grupului Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, observând inflația ridicată, persistența tensiunilor lanțului de aprovizionare și pandemia, precum și tensiunile politice internaționale.

Sondajele Reuters din această lună au arătat că 18 din cele 24 de bănci centrale majore ar trebui să ridice ratele dobânzilor cel puțin o dată în acest an, comparativ cu 11 din sondajul din octombrie.

Rezerva Federală a SUA a semnalat miercuri că va ridica în martie rata de referință de la un minim record de 0-0,25%, după ce și-a închis programul de cumpărare de obligațiuni.

Banca Angliei a fost prima bancă centrală majoră care a majorat ratele de la începutul pandemiei și se așteaptă să acționeze din nou, iar Banca Canadei este văzută de asemenea în curs de a face acest lucru în curând.

În schimb, majoritatea economiștilor se așteaptă ca Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei să rămână pe loc cel puțin până la sfârșitul anului viitor.

În timp ce ciclul de înăsprire este în primele zile pe piețele dezvoltate, multe bănci centrale din piețele emergente, cu câteva excepții notabile precum Brazilia și China, așteaptă indicația Fed în timp ce se confruntă cu pandemia și propriile provocări economice.

Perspectivele de creștere pentru peste 60% din cele 46 de economii incluse în sondaje au fost fie retrogradate, fie lăsate neschimbate pentru 2022, iar aproximativ 90% dintre respondenți, 144 din 163, au declarat că există un risc de scădere a prognozelor lor.

În timp ce majoritatea țărilor au înregistrat scăderi ale previziunilor de creștere pentru trimestrul al patrulea și pentru cel actual, în mare parte din cauza răspândirii variantei de coronavirus Omicron, acestea erau de așteptat să revină în trimestrul următor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: