Ucraina este una dintre națiunile europene cele mai bogate în resurse, deținând aproximativ 5% din rezervele de minerale din lume. Cu toate acestea, aproximativ 20% din teritoriul său – inclusiv părți din Donbas și Crimeea, bogate în resurse – se află sub control rusesc. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că jumătate din rezervele de pământuri rare – un grup de 17 elemente chimice esențiale pentru numeroase industrii moderne-  ale Ucrainei se află în prezent în teritoriile ocupate, transmite CBS News.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ucraina deține, de asemenea, rezerve mari de titan, litiu și grafit. Titanul, esențial pentru industria aerospațială și de apărare, rămâne în zonele controlate de Ucraina. Litiul, esențial pentru bateriile reîncărcabile, este răspândit atât în teritoriile controlate, cât și în cele ocupate de Rusia. Grafitul din Ucraina, utilizat pe scară largă în industrie, reprezintă 20% din rezervele globale ale lumii.

Pământurile și elementele rare din Ucraina pot fi folosite în următoarele domenii: computere, telefoane mobile, semiconductori, vehicule electrice, panouri solare, energie atomică, cabluri de fibră optică, baterii, dispozitive medicale și industria de apărare (inclusiv la fabricarea de lasere de mare putere).

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

SUA, care investește peste 500 de miliarde de dolari în domeniul inteligenței artificiale, este interesată în special de elementele care pot fi folosite în producția de cipuri AI, precum lantanul și ceriul.

Sursa: United24 Media

Trump a făcut presiuni pentru un acord privind pământurile și elementele rare, subliniind interesul SUA de a reduce dependența de China pentru mineralele esențiale. „Trebuie să avem un acord cu Ucraina privind mineralele critice și pământurile rare”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron.

Deși detaliile nu au fost încă dezvăluite, Zelenski a respins anterior un acord care acorda SUA acces la minerale ucrainene în valoare de 500 de miliarde de dolari. „Nu voi semna un document pentru care vor plăti 10 generații de ucraineni”, a declarat președintele Ucrainei. El insistă că orice acord trebuie să includă garanții de securitate, inclusiv posibila desfășurare a trupelor americane.

Ulterior, Casa Albă a renunțat la unele condiții, iar un acord a devenit posibil.

Trump susține că Statele Unite au acordat Ucrainei 350 de miliarde de dolari, deși organisme independente contestă această afirmație, plasând ajutorul mai aproape de 175 de miliarde de dolari.