Informarea cetățenilor în era digitală: Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj pot găsi pe o singură hartă informații despre reguli de construire, proiecte de infrastructură sau stații pentru mașini electrice

Redacția feb. 1, 2023 0 comentarii
harta interactiva zmc

Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj pot găsi pe o hartă unde sunt stațiile de încărcare mașini electrice sau amplasamentele Easybox din localitatea lor, pe lângă informații legate de regulile de construire în zona unde au terenuri sau date legate de trasee ale unor viitoare proiecte de infrastructură.  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Cluj a lansat în toamna trecută această nouă unealtă online, care integrează pe o singură hartă o serie de informații disparate, platforma fiind realizată de experți ai Băncii Mondiale.

Harta interactivă a Zonei Metropolitane Cluj (GIS metropolitan) a fost completată în această perioadă cu alte câteva straturi, sugerate în mare măsură de comentariile de pe pagina ZMC, anunță ADI.

Printre hărțile noi integrate se numără: stațiile de încărcare mașini electrice, amplasamente Easybox, zone urbane marginalizate, unități de servicii sociale, unități de învățământ SIDU (strat complementar cu cel anterior), locuri de sport și agrement

Proiectul „GIS metropolitan” a fost lansat în noiembrie.

Această hartă interactivă poate fi accesată AICI

Fiecare utilizator poate selecta din meniul din stânga stratul de informații care îl interesează sau poate selecta mai multe straturi, care se suprapun, creând o imagine de ansamblu cu privire la informațiile căutate. Sunt disponibile peste 80 de straturi de informații.

Straturile de informații sunt împărțite pe mai multe domenii, precum Mediu, Infrastructură, Educație, Sănătate, Demografie etc. Acestea, la rândul lor, sunt împărțite în subdomenii. Astfel, de exemplu, un utilizator al hărții poate afla exact cum se intersectează traseul metroului cu cel al centurii metropolitane, care este cea mai apropiată farmacie de el sau dacă terenul pe care îl are la țară se află sau nu într-o zonă protejată. Platforma include și proiectele metropolitane majore ale Clujului, precizează dezvoltatorii.
Informațiile prezentate provin, în principal, din planurile urbanistice generale ale unităților administrativ-teritoriale, Planul de Amenajare a Teritoriului Județean Cluj, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a ZMC, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al ZMC și surse publice (open sources). Scopul acestui instrument este să vină în sprijinul cetățenilor, al investitorilor și al autorităților, pentru a putea lua decizii și a-și putea stabili investițiile, pe baze factuale.

Inițiativa este realizată de experți ai Băncii Mondiale, pentru ADI Zona Metropolitană Cluj, într-un proiect dedicat zonelor urbane funcționale, finanțat de Comisia Europeană. Este vorba de proiectul „Functional Areas in the EU” – https://functionalareas.eu.

„Platforma metropolitană GIS, elaborată împreună cu ADI ZMC, este prima platformă de acest gen din România și un model ce noi sperăm să fie replicat și de alte zone metropolitane. Această platformă permite luarea unor decizii strategice bazate pe date și înlesnește coordonarea programelor de investiții la nivel metropolitan, precum și colaborarea între diferiți actori din zonă”, a declarat, după lansare Marcel Ionescu-Heroiu, Senior Urban Development Specialist la Banca Mondială.

Proiectul a fost lansat în noiembrie, fiind atunci în faza finală de dezvoltare (beta).
Inițiatorii săi au precizat că, din cauză că în România nu există un cadru legal privind astfel de instrumente, și dat fiind faptul că este un proiect în desfășurare, datele prezentate au un caracter informativ și nu unul oficial.

Foto: ZMC, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *