Infrastructura deblochează investiții. Colliers: Dezvoltarea infrastructurii favorizează activitatea regională pentru nearshoring. Vom vedea și alte județe care se vor dezvolta 

muncitor, constructii

Dezvoltarea infrastructurii, investițiile în zona feroviară și potențiala intrare a României în Schengen favorizează activitatea regională și chiar globală pentru nearshoring în România, a declarat Silviu Pop, director al departamentului de Research la Colliers România.Astfel, vom vedea și alte județe care se vor dezvolta, așa cum este zona de nord-est sau sud și spre Moldova.

Silviu Pop transmite că România oferă cel mai bun raport al productivității VS. rentabilitate din zonă, asemănător cu China. În schimb, ceea ce nu oferim noi ca regiune este lanțul logistic. În ceea ce privește relocarea companiilor în România, China sau Coreea de Sud sunt jucători care se uită atent la țara noastră, deși preferă Polonia sau Ungaria, spune Victor Coșconel, head of leasing office & industrial agencies la Colliers.

Potrivit estimărilor consultanților, cei aproximativ 1.000 de kilometri de drumuri de mare viteză din țară s-ar putea dubla, în condițiile în care, în prezent, se execută aproximativ 800 de kilometri, urmând ca în curând să înceapă lucrările pe alte tronsoane.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Previziunile consultanților Colliers pentru piaţa imobiliară din România în 2024:

Investițiile în imobiliare în 2023 au înregistrat o scădere a volumului sub 0,5 miliarde eu, de la 1,25 miliarde euro în 2022. Consultanții Colliers transmit că estimările pentru anul acesta ar putea fi de circa 750 milioane euro, piața fiind într-o perioadă dificilă în prezent. Aceștia spun că am putea vedea inclusiv tranzacții declanșate dintr-o nevoie de finanțare, de condițiile pieței. Principalele domenii care vor atrage investiții anul acesta vor fi industrial și retail.

Pentru piața de birouri, consultanții Colliers spun că în 2023 au fost închiriați 390.000 mp în București, însă nu există cerere nouă: mai puțin de 30% din totalul cererii a fost cerere nouă în condițiile în care înainte se discuta despre 40-50% cerere nouă din totalul cererii din București. În 2024 segmentul va înregistra cele mai mici livrări din ultimele două decenii. Un singur proiect de anvergură, de circa 16.000 de metri pătrați, ar putea fi livrat în acest an în București, de exemplu, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab cel puțin din 2004-2005 încoace, când piața de birouri se afla în faza incipientă, notează consultanții Colliers.

Pe zona industrial, consultanții văd o scădere ușoară a activității în 2024, însă va fi mai bine ca înainte de pandemie, creșterea fiind de 80-100% față de perioada 2016-2019. Consultanții imobiliar spun totuși că perspectivele rămân încurajatoare, în condițiile în care România a încheiat anul 2023 cu mai puțin de 7 milioane de metri pătrați de spații de depozitare moderne, o ofertă destul de limitată raportat la nivelul țărilor europene, mai ales în contextul îmbunătățirii continue a infrastructurii și al creșterii anticipate a cererii pe fondul re-shoring-ului.

În privința retailului, anul 2023 a fost unul foarte bun pentru discounteri și va rămâne în continuare în 2024. Consultanții Colliers văd că piața pivotează dinspre retail parcuri către proiecte mari, însă rămâne în continuare interes pentru proiectele de dimensiuni medii. Aceștia spun că va crește atât cererea, cât și accesibilitatea pe piața rezidențială.

Pe piața rezidențială va fi o revenire a cererii pe parcursul anului 2024, chiar dacă la început este unul mai slab. Revenirea acestui segment se va putea realiza pe fondul scăderii dobânzilor pe la jumătatea anului. Consultanții Colliers anticipează o creștere atât a cererii, cât și a gradului de accesibilitate pentru piața rezidențială. Multe dintre orașele și zonele economice dinamice ale României sunt afectate de supraaglomerare, ceea ce susține pe termen lung cererea de locuințe la prețuri accesibile. În plus, relaxarea anticipată a politicii monetare a băncii centrale, preconizată pentru mijlocul lui 2024, împreună cu o creștere substanțială a salariilor, ar trebui să susțină interesul ridicat pentru astfel de achiziții. Altfel, accesibilitatea locuințelor în raport cu salariile s-a deteriorat ușor în ultimii ani, dar începând cu 2023 tendința s-a inversat și este de așteptat ca această dinamică favorabilă pentru consumatori să continue.

Pe piața terenurilor apetitul este ceva mai scăzut, mulți cumpărători așteaptă revenirea propriu-zisă pentru a cumpăra o nouă parcelă, tendință care se va menține și în 2024 deoarece mulți dezvoltatori au deja terenuri pentru dezvoltări viitoare. Cu toate acestea, o serie de tranzacții mari care au fost în pregătire de ceva timp ar putea fi finalizate în 2024, ceea ce ar ajuta la un nou an cu rezultate solide. Terenurile bune continuă să beneficieze de un premium de preț, iar dacă incertitudinile pe termen mai lung se diminuează considerabil, prețurile terenurilor ar putea începe să crească din nou la un nivel mai generalizat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: