Infringement pentru drepturi de autor. Comisia Europeană solicită României să respecte normele UE privind drepturile asupra operelor muzicale

Redacția dec. 2, 2021 1 comentarii
pian, muzica, note, portativ, clape

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pe motiv că normele sale naționale privind gestiunea drepturilor de autor asupra operelor muzicale contravin normelor UE referitoare la drepturile de autor.

Mai precis, legislația românească nu respectă prevederile Directivei 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională și nici Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piața unică digitală.

Comisia a inițiat prima dată procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere autorităților române la 8 decembrie 2017, când Comisia a contestat utilizarea gestiunii colective obligatorii pentru comunicarea publică a operelor muzicale.

România și-a modificat legislația în ianuarie 2019 pentru a prevedea acordarea de licențe colective cu efect extins. Comisia consideră că această modificare nu abordează pe deplin încălcarea dreptului UE identificată inițial. În plus, noile norme nu respectă articolul 12 din Directiva (UE) 2019/790, care armonizează condițiile în care statele membre pot prevedea mecanisme de acordare a licențelor colective cu efect extins. Autoritățile române au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Sunt interesata in primul rand de procedura de infrangemant împotriva României, pentru nerespectarea drepturilor patrimoniale de autor și conexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *