Miliardarul Bill Gates este în principal optimist cu privire la 2022, însă co-fondatorul Microsoft încă mai are câteva îngrijorări legate de anul care vine, scrie CNBC.
În clasica postare de pe blog de la sfârșitul anului, publicată recent de Bill Gates, intitulată „Motive de optimism după un an dificil”, miliardarul a făcut mai multe prognoze „roz” – de la posibilitatea de încheiere a pandemiei de Covid până la creșterea metaversului.
Însă o anumită problemă ar putea încetini sau deraia o mare parte din acest progres, a prezis el, respectiv neîncrederea oamenilor în guverne. „Este una dintre problemele de care sunt cel mai îngrijorat când mă uit spre 2022”, a scris el.
Instituțiile publice, a menționat Gates, trebuie să fie actori majori în lupte precum abordarea schimbărilor climatice sau prevenirea următoarei pandemii. Dar ele nu pot încerca să rezolve aceste probleme, dacă oamenii le resping îndrumările.
„Dacă oamenii tăi nu au încredere în tine, nu vor sprijini noi inițiative majore”, a scris Gates. „Și când apare o criză majoră, este mai puțin probabil să urmeze îndrumările necesare pentru a rezista furtunii.”
O astfel de neîncredere a devenit deosebit de evidentă de când a lovit pandemia: dezinformarea privind Covid s-a răspândit atât în SUA, cât și în restul lumii, împiedicând vaccinarea și în cele din urmă amânând sfârșitul pandemiei.
Dar și studiile din perioada pre-Covid au arătat tendințe similare. Conform unei cercetări de la Pew Research Center, într-un sondaj din 2019, realizat în rândul unor adulți americani, 75% dintre respondenți au declarat că încrederea lor în guvernul federal era în scădere.
Alți 64% dintre votanți au spus că și încrederea americanilor în alți cetățeni americani scădea. Și aproximativ patru din zece respondenți au considerat că neîncrederea a făcut mai dificilă gestionarea problemelor precum îngrijirea sănătății, imigrația și violența cu arme.
În postarea de pe blog a lui Bill Gates, el a remarcat că ciclurile de știri de 24 de ore, titlurile politice și rețelele sociale au jucat fiecare un rol în „diviziunea tot mai mare” – și că guvernele ar putea avea nevoie de reglementarea platformelor online pentru a combate în mod eficient dezinformarea.
Gates și-a exprimat îngrijorarea că, fără o intervenție rapidă, americanii ar putea alege din ce în ce mai mult politicieni care încurajează public neîncrederea. Efectul de bulgăre de zăpadă ar putea face atunci publicul „să devină și mai deziluzionat”.
Este o problemă dificil de rezolvat – și chiar și Gates a spus că nu este sigur cum se poate proceda.
„De obicei, aici îmi expun ideile despre cum remediem problema. Adevărul este că nu am răspunsurile”, a scris el. „Plănuiesc să continui să caut și să citesc ideile altora, în special de la tineri. Am speranța că generațiile care au crescut online vor avea idei noi despre cum să rezolve o problemă care este atât de adânc înrădăcinată în internet.”