Innovation Labs. Startup-urile Zero Code și Pentest Copilot au primit o investiție totală de 500.000 de euro de la Early Game Ventures

Innovation Labs Demo Day 2024

Acceleratorul pentru startup-uri Innovation Labs și-a desemnat marți seară câștigătorii celei de-a 12-a ediție, în cadrul Demo Day. Din cele 16 echipe participante, două au primit un premiu total de investiție de 500.000 de euro de la fondul de investiții Early Game Ventures.

Ambele startup-uri activează în cybersecurity, unul dintre domeniile tehnologice care au nevoie de inovație continuă, pe măsură ce peisajul securității informatice la nivel mondial devine tot mai dificil, atât în contextul activităților geopolitice, cât și al avansului inteligenței artificiale.

Premiul cel mare, respectiv o investiție de 350.000 de euro de la Early Game Ventures, a fost câștigat de Zero Code. Startup-ul este un tool de analiză folosit pentru a identifica posibilele vulnerabilități sau probleme în codul unei aplicații software, analiză ce se realizează într-un timp mai scurt față de analiza manuală. Soluția oferă statistici per programator, companiile putând monitoriza performanțele acestora, din punctul de vedere al securității cibernetice, pentru a le oferi training-urile necesare. 

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Darius Moldovan, Flavius Moldovan și Alex Baciu, fondatorii Zero Code, sunt ingineri software cu experiență în domeniul securității cibernetice și au identificat în activitatea lor de zi cu zi problema pe care Zero Code o adresează. O primă versiune a produsului Zero Code va fi disponibilă încă de luna viitoare pentru toți cei care vor să o testeze.

„Industria de cybersecurity este una dintre prioritățile de investiții ale Early Game, iar serviciile de audit de securitate cibernetică sunt extrem de necesare în piață. Integrarea AI-ului pentru a accelera auditul de securitate, abordarea foarte pragmatică a fondatorilor și focusul pe a crea un instrument util, simplu de folosit și eficient sunt lucrurile care ne-au convins să investim în Zero Code. Dar factorul cel mai important a fost, evident, calitatea echipei și dedicarea lor,” a declarat Florin Vișa, Partener Early Game Ventures.

„În condițiile în care industria software crește într-un mod accelerat, vulnerabilitățile din cod sunt tot mai comune și mai problematice. Produsul nostru este proiectat sa faciliteze scanarea codului de vulnerabilități în mod automat, într-un timp scurt și cu rapoarte informative”, spune Darius Moldovan, fondator Zero Code.

Pentest Copilot este câștigătorul premiului de investiții de 150.000 de euro de la Early Game Ventures. Compania oferă o unealtă de cybersecurity care automatizează scrierea de rapoarte pentru pentesteri, folosindu-se de AI. Soluția dezvoltată de echipă înregistrează comenzi din terminal și network requests pe parcursul atacului. Aceste date sunt folosite ulterior pentru generarea unui raport complet, pe baza unui șablon ales de către client. Rezultatul poate fi ușor exportat ca PDF sau DOCX. Investiția Early Game în Pentest Copilot este totodată o premieră: este pentru prima dată când un fond de venture capital decide să investească într-o echipă de fondatori care sunt încă pe băncile liceului. Bogdan Munteanu, Alexandru Antal și Remus Rughiniș, cei trei fondatori ai Pentest Copilot, au fost cei mai tineri participanți la Innovation Labs 2024, ei fiind elevi în clasa a 11-a la liceul Laude-Reut.

„Am decis să investim într-o echipă foarte tânără, dar absolut minunată. Acești elevi de clasa a XI-a au investit timp și muncă, au petrecut zile și nopți la hackathoanele Innovation Labs, și au creat un serviciu tehnologic inovator într-o industrie de elită precum securitatea cibernetică. La Early Game ne dorim să susținem astfel de antreprenori. Nu startup-ul trebuie să fie flexibil și să se plieze pe cerințele investitorului, ci invers: investitorul trebuie să fie flexibil și să susțină startup-urile valoaroase cu ceea ce acestea au nevoie, capital și networking”, a declarat Dan Călugăreanu, Partener Early Game Ventures, și unul dintre investitorii care de-a lungul anilor a stat cel mai aproape de Innovation Labs.

„Suntem extraordinar de bucuroși și profund recunoscători pentru aprecierea și pentru imensa oportunitate primită de la Early Game Ventures. Pentru noi, este cel mai mare vot de încredere și un start pe care îl considerăm fabulos pentru experiența reală pe care ne-o vom construi de acum înainte”, au declarat co-fondatorii Pentest Copilot.

Rhythm Touch a fost desemnat câștigătorul marelui premiu. Rhythm Touch este o brățară concepută pentru a îmbunătăți experiențele culturale ale persoanelor cu deficiențe de auz. Acest dispozitiv inovator convertește muzica în vibrații, permițând persoanelor cu deficiențe de auz să se implice în evenimente și să se bucure de ritm. Aceasta promovează incluziunea, asigurând acces egal la plăcerile auditive și îmbunătățind participarea culturală pentru toți.

Swift Sight a primit premiul pentru cel mai bun startup emergent. Swift Sight este un sistem de senzori comportamentali ce colectează, procesează și analizează date. Echipa își propune să transforme camerele de supraveghere obișnuite în unele inteligente, cu scopul de a spori protejarea societății și de a îmbunătăți viitorul securității. Reducând costurile și timpul de configurare, rezultatele sub formă de text generate sunt transmise unui centru de control ce monitorizează cu atenție anomaliile sau incidentele înregistrate.

SeedPods a primit premiul pentru cel mai bun produs. SEEDPODS revoluționează reîmpădurirea folosind plantarea asistata de drone și analize forestiere avansate, calculând amplasamentul și densitatea optimă a arborilor pentru cresterea beneficiilor ecologice. SEEDPODS monitorizează sechestrarea CO2, valoarea lemnului și inventarul acestuia, asigurând restaurarea mediului, scalabilă și rentabilă, aliniată obiectivelor globale de sustenabilitate.

Photon Spark a primit premiul votului publicului. PhotonSpark oferă o soluție inovativă pentru găzduirea serverelor de jocuri, unificând toate uneltele necesare într-o singură platformă. Cu SparkAI, un instrument de gestionare a comunității, simplificăm operațiunile și economisim dezvoltatorilor ore de sarcini repetitive. Obiectivul nostru este să creăm o comunitate globală pe Minecraft și să extindem succesul în cât mai multe jocuri.

Finala acceleratorului Innovation Labs a avut loc pe 28 mai, când cele 16 startup-uri selectate din București, Cluj, Iași și Timișoara și-au prezentat soluțiile tehnologice la Demo Day și au concurat pentru premiile oferite, inclusiv pentru o investiție de 500.000 de euro oferită de Early Game Ventures.

Cele 16 echipe au fost selectate dintr-un număr inițial de 288 de participanți  la Hackathoanele naționale Innovation Labs care au avut loc în luna martie. 

Finala Demo Day din acest an a reunit produse dintr-o varietate de domenii de interes major, inclusiv educație STEM, recuperare medicală și wellness, automatizarea locuinței, transport și logistică, gaming, cybersecurity și reîmpădurire sustenabilă. Aceste produse reflectă avansuri tehnologice semnificative în peisajul românesc și oferă soluții creative pentru diverse provocări contemporane, evidențiind talentul și inovația echipelor participante.

Flavia Husar, Co-founder & Chief Innovation Officer al Innovation Labs, a deschis evenimentul Demo Day cu reflecții despre istoria bogată a programului. A evidențiat cei 12 ani de creștere a programului, menționând participarea record de 891 de persoane în acest an. Rememorând momentele cheie, Flavia a împărtășit că programul a mentorat, din 2013 până în prezent, 688 de echipe, rezultând în dezvoltarea a 398 de MVP-uri.

Flavia Husar a subliniat importanța parteneriatului cu Early Game Ventures, afirmând că: „Early Game Ventures este un partener strategic și vom modela programul astfel încât să ne adaptăm și să îl aliniem la nevoile pe care le avem pentru a crea mai multe echipe care sunt investibile și dornice să atragă investiții. Calitatea produselor dezvoltate este esențială pentru a atinge acest obiectiv, iar acesta este și focusul noii programe Innovation Labs prototipată în programul din București în acest an. Acest angajament reflectă viziunea pe termen lung a Innovation Labs de a cultiva o comunitate antreprenorială prosperă avându-i alături pe cei de la Early Game Ventures.”

Andrei Pitiș, Co-fondator Innovation Labs și Fondator și CEO al Genezio, a remarcat cum primele Demo Day-uri ale Innovation Labs, organizate alături de Co-fondatorul Răzvan Rughiniș, erau mult mai mici în amploare, reunind un ecosistem de inovație incipient. Povestind despre evoluția Innovation Labs și despre viziunea celor doi fondatori de la începutul programului, aceea de a creea o cultură a inovării, antreprenoriatului și a orientării pe produs, Andrei Pitiș a concluzionat că: „Este o zi minunată să fii în București și să fii martor la o creștere explozivă a inovației și antreprenoriatului printre studenții români, și nu numai printre studenți.”

Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a transmis, în deschiderea evenimentului Demo Day, că inovația și antreprenoriatul sunt vitale pentru creșterea economică și pentru crearea de industrii noi. Ea a subliniat puterea creativității și impactul său profund asupra lumii, evidențiind că România își dezvoltă propriul ecosistem energic, atrăgând companii de top și consolidând parteneriatul economic cu Statele Unite.

Rami Teplitskiy, Vice-ambasadorul statului Israel în România, a subliniat experiența unică a Israelului în domeniul inovației și a exprimat bucuria de a vedea evenimente similare în România. El a încurajat România să aspire la tot mai multe startup-uri cu impact în piața globală, menționând că în Israel sunt în prezent peste 130 de unicorni, în timp ce România se află la începutul unei pante ascendente, având astăzi 3 unicorni. Creșterea accelerată a ecosistemului antreprenorial și creativ este posibilă și necesară, evenimentele precum Innovation Labs fiind cruciale pentru atingerea acestui obiectiv.

Premergător decernării mult așteptatelor premii, pe scena evenimentului a avut loc un panel cu jurnaliști susținători ai ecosistemului de startup-uri de tehnologie, avându-i ca invitați pe Mirel Bran, fondator al comunității Noi venim din viitor și Elena Deacu, Redactor-șef al publicației Economedia. Discuția animată și inspirațională a fost moderată de Raluca Radu, Fondator și CEO al MTH Digital și membră a Consiliului consultativ al Innovation Labs. Invitații au adus în dialog propriile experiențe și perspective noi privind legătura dintre jurnalism și ecosistemul românesc de startup-uri de tehnologie.

Mirel Bran a accentuat ideea că jurnalismul nu vizează doar transmiterea informațiilor, ci și interconectarea oamenilor. El a scos la lumină importanța autenticității, a umorului și a povestirilor în prezentarea startup-urilor, menționând că jurnaliștii caută nu doar produse, ci și povești care să captiveze și să inspire. De asemenea, Mirel Bran a subliniat necesitatea de a construi relații bazate pe încredere și de a aduce un impact social puternic.

Elena Deacu a discutat despre importanța expunerii mediatice pentru startup-uri și rolul esențial al jurnalismului în acest proces. Ea a subliniat că pentru startup-uri este crucial să fie cunoscute pentru a-și construi un brand și pentru ca oamenii să înțeleagă tendințele viitoare în afaceri. De asemenea, ea a evidențiat că jurnalismul nu trebuie doar să prezinte succesele, ci și eșecurile, deoarece există lecții valoroase de învățat din acestea. Mai mult, mass-media este deschisă să colaboreze cu startup-urile, mai ales când produsele sau soluțiile acestora au fost validate și sunt pregătite să fie cunoscute de clienți și de piață.

Innovation Labs 2024 este un program educațional organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: