Inquam Photos, principalul furnizor de fotografie de presă la nivel naţional, lansează o campanie pentru respectarea dreptului de autor în România, transmite News.ro. Din această lună, cinci redacţii înscrise din fiecare judeţ vor primi abonamente gratuite (cu o valoare totală de piaţă de 20.000 euro) pentru a facilita accesul acestora la un produs vizual editorial independent.
Demersul are în vedere: acordarea a 200 de abonamente lunare redacţiilor naţionale ce sunt interesate să îşi educe angajaţii care lucrează cu conţinut vizual editorial; crearea unor abonamente adaptate necesităţilor comunicatorilor non-editoriali ce folosesc în mod constant în comunicarea externă şi internă fotografie de presă (fotografie de agenţie şi imagini de stoc editorial localizat); deschiderea de acţiuni în instanţă pentru reducerea fenomenului de furt intelectual la nivel naţional şi recuperarea prejudiciilor; educarea următorilor jurnalişti prin formarea reflexelor corecte în şcolile de jurnalism.
„Din luna februarie 2023 vom pune gratuit la dispoziţia primelor 5 redacţii înscrise din fiecare judeţ abonamente gratuite (cu o valoare totală de piaţă de 20.000 euro) pentru a facilita accesul acestora la un produs vizual editorial independent. În acest fel vom deschide un canal de comunicare cu cei care înţeleg munca depusă de fotojurnalişti şi sunt conştienţi că însuşirea fară licenţă a unor imagini reprezinta furt intelectual”, spun reprezentanţii agenţiei.
Inquam Photos a derulat un program similar, la o scară mai mică, în 2018 iar pe perioada pandemiei a furnizat entităţilor interesate, editoriale şi nu numai, ilustraţie relevantă pentru materialele de informare publică, într-un moment în care incertitudinea şi măsurile de protecţie făceau ca doar câţiva jurnalişti să iasă pe teren pentru a produce materiale de presă relevante iar spaţiul public era inundat cu informaţii contradictorii.
Totodată Inquam Photos va pune la dispoziţia entităţilor non-editoriale, dar cu rol important în comunicarea cu publicul (ambasade, autorităţi locale, autorităţi centrale, partide politice şi organizaţii profesionale etc) două tipuri de abonamente standard, contra cost. Imaginile vor fi furnizate sub o licenţă strictă, ce va interzice redistribuirea acestora altfel decat în modul prevăzut contractual, cu obligativitatea educării personalului care le va publica, ducând astfel la o informare extinsă asupra prevederilor legii 8/96.
Conform Inquam Photos, „în linie cu abordarea editorială echidistantă de până acum, condiţiile de utilizare de către toate entităţile, în special de către cele politice, vor fi identice şi nepărtinitoare iar utilizarea va fi atent supravegheată pentru a nu crea dezechilibre în informarea publicului. Aceste două noi abonamente au în principal scopul de a duce mai departe mesajul legat de necesitatea respectării dreptului de autor şi importanţa cultivării unei relaţii corecte între comunicatori şi creatorii de conţinut vizual. După jumătatea anului 2023, la finalul perioadei în care am decis să facem un ultim efort de informare a redacţiilor cu privire la dreptul de autor, vom demara procedurile de chemare în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor, morale şi financiare, produse de redacţiile, persoanele publice sau instituţiile, private sau de stat, care refuză să înţeleagă, printre altele, importanţa susţinerii redacţiilor independente în special într-o perioadă în care dezinformarea este unul dintre principalii factori care influenţează o societate”.
În ultimii 10 ani agenţia de presă Inquam Photos a făcut eforturi susţinute de educare a pieţei mass-media pentru utilizarea corectă a materialelor editoriale vizuale, simultan reuşind să se impună ca partener şi furnizor de fotografie de presă pentru majoritatea redacţiilor naţionale, iar prin această iniţiativă va duce mai departe efortul de informare atât a redacţiilor din ţară cât şi a altor entităţi care acţionează ca vectori de informare a publicului.
Inquam Photos este o agenţie de fotojurnalism fondată în 2013 de Ovidiu Micsik, coordonată editorial de Octav Ganea şi cu George Calin în calitate de partener alături de primii doi.
Echidistanţa şi independenţa editorială dovedite în anii scurşi de la fondare, reţeaua extinsă de colaboratori la nivel naţional, capacitatea de adaptare la o piaţă în continuă schimbare, viteza de reacţie în cazul evenimentelor majore, colaborarea îndelungată cu agenţia internaţională Thomson Reuters şi eficienţa în aducerea unui aport constant de informaţii relevante publicului român au facut din agenţie un lider de piaţă şi un reper în fotojurnalism.
sursa: News.ro