INS: Ponderea înmatriculărilor de autoturisme second hand importate în total înmatriculărilor din trimestrul III a fost de 70%

trafic-bucuresti-masini_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin_Cirstoveanu

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 16,1% în trimestrul III 2022 faţă de trimestrul III 2021, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). În același trimestru al anului 2022, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 10% comparativ cu trimestrul III din anul 2021. În trimestrul III 2022, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 69,7%, în scădere cu 2,5 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2021.

În trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III al anului 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 20,7% ṣi la categoria autobuze și microbuze cu 11,5% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 17,3%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 30,4% ṣi la categoria autobuze ṣi microbuze cu 6,2% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 9,9%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,0%, la categoria remorci ṣi semiremorci cu 3,3% ṣi la categoria autotractoare cu 2,5%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣtere la categoria autotractoare cu 55,8% ṣi scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 18,4% ṣi la categoria remorci și semiremorci cu 9,8%. Faţă de trimestrul II 2022, în trimestrul III 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 5,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi scădere cu 4,6% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehicule înmatriculate în circulaṭie, la sfârṣitul trimestrului III 2022

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului III 2022, în proporție de 59,2%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,6%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,0%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,2% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 28,1% au fost clasificate Non-Euro. Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,5%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 36,3%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,1% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin_Cirstoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *