Insolvențele firmelor din Germania vor crește pe măsură ce ajutorul Covid se încheie și economia stagnează

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Se estimează că firmele germane vor da faliment într-un ritm mai ridicat în acest an, după o creștere bruscă a insolvențelor în 2023, scrie Financial Times.

De la începutul acestui an, mai multe companii germane cunoscute – inclusiv lanțul de magazine Galeria Karstadt Kaufhof și producătorul de genți Bree, cu sediul la Hamburg, printre ai cărui clienți se numără cancelarul Olaf Scholz – și-au cerut insolvența.

Rândurile companiilor aflate în dificultate s-au îngroșat din cauza stagnării economice a Germaniei, combinată cu ratele ridicate ale dobânzilor, creșterea salariilor, prețurile ridicate ale energiei și o restrângere a bugetului de stat. Experții avertizează că se așteaptă ca acest lucru să determine o creștere a numărului de insolvențe între 10% și 30% în acest an, ceea ce le va duce peste nivelurile de dinaintea pandemiei.

Una dintre aceste companii este Haba, un producător de jucării din lemn în vârstă de 85 de ani. Potrivit purtătorului de cuvânt Ilka Kunzelmann, eșecurile de livrare cauzate de „decizii greșite” în ceea ce privește sistemele IT la operațiunile online de îmbrăcăminte pentru copii ale Haba au agravat „povara grea” pe care compania o suporta deja din cauza creșterii costurilor energiei și lemnului.

În cele din urmă, a fost prea mult pentru afacerea de familie cu sediul în Bad Rodach, un oraș balnear din centrul Germaniei. Haba a fost declarată în insolvență de către o instanță în decembrie și se așteaptă să iasă la suprafață în martie, după ce a renunțat la aproximativ o treime din cei 1.500 de angajați, și-a închis divizia de îmbrăcăminte online și a vândut o fabrică de mobilier școlar.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *