Instabilitatea politică întârzie intrarea Bulgariei în zona euro, arată analiza unei agenții de rating

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Instabilitatea politică frânează progresul Bulgariei către aderarea la zona euro, potrivit unei analize a agenției de rating Scope Ratings. Agenția cu sediul la Berlin a menținut ratingul de credit al Bulgariei la BBB+, cu perspectivă pozitivă, atât în monedă locală, cât și în valută, scrie Novinite.

Scope Ratings, o agenție externă de rating de credit recunoscută de UE și de Banca Centrală Europeană (BCE), a atribuit pentru prima dată Bulgariei un rating BBB+ în 2021. Cea mai recentă analiză evidențiază faptul că, deși creșterea economică solidă și finanțele publice consolidează perspectiva pozitivă, provocările în materie de guvernanță, susceptibilitatea la șocurile economice și datele demografice nefavorabile reprezintă factori limitativi.

Agenția anticipează că Bulgaria va adera la zona euro și va adopta moneda euro până în 2026 cel târziu. Aceasta reprezintă o întârziere față de ținta inițială din ianuarie 2024 și de ținta revizuită din ianuarie 2025, în mare parte atribuită presiunilor inflaționiste persistente.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit Scope Ratings, inflația medie anuală din Bulgaria a fost de 4,7% în iunie, depășind nivelul maxim admisibil cu 1,6 puncte procentuale. Această cifră se bazează pe metodologia europeană armonizată și nu ia în considerare țările cu inflație extrem de scăzută excluse de metodologiile BCE și ale Comisiei Europene. Raportul de convergență al Comisiei Europene din iunie confirmă faptul că Bulgaria nu îndeplinește criteriile de intrare în zona euro cu o marjă de 1 punct procentual.

Aderarea la zona euro ar putea rezolva mai multe probleme legate de ratingul Bulgariei, inclusiv atenuarea riscului valutar, creșterea flexibilității politicii monetare și îmbunătățirea accesului la piețele financiare. De asemenea, aceasta ar oferi băncilor bulgare acces la facilitățile de credit ale BCE și la Mecanismul european de stabilitate, consolidând astfel stabilitatea financiară a țării.

Cu toate acestea, instabilitatea politică a avut un impact negativ asupra procesului de aderare a Bulgariei la zona euro. Scope Ratings subliniază că schimbările frecvente de guvern și perioadele prelungite de interimat au perturbat punerea în aplicare a politicilor. Această instabilitate afectează convergența cu standardele zonei euro, inclusiv reformele necesare în mediul de afaceri, statul de drept și măsurile anticorupție, după cum reiese din indicatorii de guvernanță ai Băncii Mondiale.

În plus, instabilitatea politică a întârziat punerea în aplicare a planului de redresare și reziliență al Bulgariei. Datele demografice nefavorabile, cum ar fi scăderea populației în vârstă de muncă și îmbătrânirea societății, exercită, de asemenea, presiuni asupra finanțelor publice. Se preconizează că populația în vârstă de muncă va scădea cu 0,9 % pe an în următorii cinci ani, ceea ce frânează creșterea potențială a Bulgariei, estimată la aproximativ 2,75 % pe an.

Deși este relativ stabilă în comparație cu țările din zona euro, Bulgaria trebuie să îmbunătățească productivitatea pentru a-și accelera convergența cu nivelurile de venit din Europa și din zona euro. În plus, îmbătrânirea populației a dus la creșterea transferurilor guvernamentale pentru a acoperi deficitele sistemului de pensii, care au crescut cu 2,3% din PIB între 2019 și 2023, contribuind la deficite bugetare mai mari cu creșteri suplimentare anticipate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: