Azi, 14 februarie, la ora 10.00, instalațiile de stocare energie apar cu o producție de 120 de MW, în diagrama producție/consum a Transelectrica, maximul înregistrat vreodată pentru acest tip de sursă. În total producție, cota instalațiilor de stocare reprezintă 2%. În luna noiembrie 2024, producția instalațiilor de stocare înregistra un maxim , la acel moment, iar acela era de 62 de MW. În doar trei luni, iată, capacitatea s-a dublat.
Instalațiile de stocare acumulează energia produsă în parcurile eoliene și fotovoltaice, atunci când aceasta este excedentară. Stocarea este necesară pentru armonizarea producției de energie din surse regenerabile la cerințele pieței, pentru că România are deja investiții de mii de MW în parcuri eoliene și solare, cu alte mii de MW urmând a fi instalați. Principala problemă în acest sector este că producția de energie este discontinuă, putând exista variații mari chiar de la zi la zi, în funcție de vreme, care duc la oscilații nedorite în Sistemul Energetic Național (SEN). Stocarea face ca energia produsă în perioada cu vânt mult sau soare să fie eliberată în SEN pe acalmie de vânt și nor, pentru echilibrarea sistemului.
În România, ca instalații de stocare de mari dimensiuni, sunt două unități, de câte 30 MW, la Câmpia Turzii și Doicești, amândouă operate de Nova Power, una de 7 MW, la Afumați, operată de austriecii de la Megalodon Storage, și încă una de 6 MW, operată în județul Constanța de celebrul investitor în regenerabile Monsson Group.
Investițiile în instalații de stocare sunt abia la început în România deși acest domeniu reprezintă „prioritatea 0”, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Lucrurile încep să se miște însă ușor-ușor, urmând investiții de dimensiuni mai mari.producătorul de energie electrică. Spre exemplu, Hidroelectrica are în licitație un contract de 100,8 milioane lei pentru achiziționarea unei instalații de stocare energie pe baterii Li-Ion cu o putere nominală de 72 MW pentru parcul eolian Crucea Nord, din Constanța, pe care compania îl deține.
Pe total, azi, prima sursă de generare a energiei din țară o reprezintă sectorul termocentralelor pe gaz, după care urmează Hidroelectrica, Nuclearelectrica și importul din vecini.