PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% anul acesta, arată un studiu publicat marți de Institutul Economic German (IW), ceea ce ar reprezenta al treilea an de recesiune pentru cea mai mare economie a Europei, transmite DPA, preluat de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Țara este în mod special afectată de conflictul comercial declanșat de taxele vamale impuse de președintele Donald Trump. Incertitudinile globale descurajează investițiile companiilor, ceea ce contribuie la scăderea activității economice. În plus, costurile operaționale ridicate din Germania complică și mai mult situația, apreciază IW.
Institutul previzionează că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% anul acesta, după un declin similar anul trecut.
Politica comercială a SUA reprezintă în 2025 cel mai mare risc la adresa economiei mondiale. Fără taxele vamale americane, PIB-ul global în 2025 ar putea fi cu până la 0,8% mai ridicat, estimează IW.
Perspectivele se mențin sumbre pentru industrie și construcții, iar prețurile ridicate la energie, majorarea salariilor și sporirea reglementărilor pun presiune asupra companiilor, avertizează institutul.
Impactul asupra companiilor și a pieței forței de muncă
Companiile de construcții, după un declin al activității de 3,7% în 2024, se confruntă cu dificultăți suplimentare anul acesta. Costurile lucrărilor de construcții au crescut, pe fondul reglementărilor care afectează acest sector, susține IW. Instituția avertizează că aceste tendințe afectează și piața forței de muncă, numărul de angajați fiind în scădere de la mijlocul anului trecut. Până în vara acestui an, numărul șomerilor ar putea ajunge la trei milioane, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 2010, previzionează economiștii IW.
Noul Guvern de la Berlin are acum oportunitatea de a schimba tendința, planificatul fond special pentru infrastructură urmând să stimuleze creșterea economiei, a apreciat Michael Grömling, director în cadrul IW.
Conform datelor preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), Germania a evitat recesiunea în primul trimestru din 2025, datorită consumului și investițiilor. Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estimau analiștii.
Economia germană s-a contractat cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce a declanșat temeri referitoare la intrarea în recesiune a motorului economic european. Definiția tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.
Economia germană bazată pe export este deja afectată de cererea globală slabă pentru produsele sale, iar companiile străine profită de reducerea competitivității sale.
Aproximativ 10,4% din exporturile Germaniei au mers spre SUA în 2024, adică exporturi cu o valoare de 161,3 miliarde de euro, sau 183,3 miliarde de dolari, ceea ce face din SUA cea mai importantă destinație pentru exporturile germane, a anunțat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). SUA au fost, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Germaniei, atât pentru exporturi cât și pentru importuri, luând acest titlu înapoi de la China, care l-a deținut între 2016 și 2023.
Germania este mai expusă la tarife față de multe state comparabile din UE, apreciază analiștii, din cauza importanței sectorului industriei și a dependenței sale de vânzările peste hotare. Parlamentarii germani au reacționat la nevoia de a stimula economia printr-un fond, în valoare de mai multe sute de miliarde de euro, destinat investițiilor în noi infrastructuri precum și investițiilor în apărare.