Landul german Bavaria discută cu Intel construirea unei megafabrici de cipuri, pentru a reduce deficitul de semiconductori existent la nivel mondial, care afectează puternic industria automobilelor, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
În ultimele luni, producătorul american de semiconductori a căutat subvenţii în valoare de 8 miliarde de euro pentru a construi centrul de producţie a cipurilor în Europa.
”Susţin cu tărie acest lucru. Posibila stabilire în Bavaria a unui producător internaţional mare de semiconductori este o oportunitate extraordinară”, a declarat ministrul Economiei din Bavaria, Hubert Aiwanger, în al cărui stat îşi are baza producătorul de automobile de lux BMW.
Bavaria a sugerat folosirea unei baze aeriene dezafectate din Penzing-Landsberg, la vest de Munchem, ca posibilă stabilire a fabricii, a spus Aiwanger.
Deficitul de semiconductori la nivel global provoacă probleme producătorilor europeni de automobile şi riscă să deturneze redresarea economiei germane din pandemia de coronavirus.
Uniunea Europeană analizează crearea unei alianţe a semiconductorilor, care să includă companiile STMicroelectronics, NXP, Infineon şi ASML, pentru a reduce dependenţa de producătorii străini de semiconductori.
Grupul german Bosch a anunțat deja că va deschide tot în Germania, la Dresda, o fabrică de plăcuțe semiconductoare, complet conectată, controlată de inteligența artificială, în urma unei investiții de aproximativ un miliard de euro, cea mai mare investiție unică din istoria companiei. Primele cipuri vor ieși de pe linia de producție în luna iulie, iar după finalizarea unității vor lucra aici un număr de 700 de persoane.