Intel şi compania canadiană Brookfield au convenitsă finanţeze în comun investiţii de până la 30 de miliarde de dolari în fabrici de cipuri

cipuri, semiconductori intel Sursa foto: Pexels

Intel şi compania Brookfield Asset Management din Canada au convenit marţi să finanţeze în comun investiţii de până la 30 de miliarde de dolari în fabricile de cipuri de vârf ale producătorului de cipuri din Arizona, alimentând ambiţia Intel de mări producţia de semiconductori în ţară, fără a exercita presiuni asupra bilanţului său contabil, transmite News.ro, care citează Reuters.

Filiala de infrastructură a Brookfield va investi până la 15 miliarde de dolari pentru o participaţie de 49% în proiectul de extindere, în timp ce Intel va păstra pachetul majoritat de acţiuni şi controlul operaţional asupra celor două fabrici de cipuri menite să producă cipuri avansate în Chandler, Arizona.

Investiţia este o extindere a unui acord semnat de Intel şi Brookfield în februarie, pentru a explora opţiunile de finanţare a noilor fabrici de producţie ale Intel.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cele două companii nu au dezvăluit termeni specifici.

David Zinsner, directorul financiar al Intel, le-a spus analiştilor că rata dobânzii este între 4,4% şi 8,5%, ceea ce este mai scump decât finanţarea prin obligaţiuni, dar mai ieftină decât finanţarea prin vânzarea de acţiuni.

Pentru furnizorii de capital privat precum Brookfield, finanţarea reprezintă o oportunitate de investiţii generatoare de fluxuri de numerar, asemănătoare cu investiţiile de capital privat în infrastructură, cum ar fi centrele de date şi fibră, semnalând încrederea pe termen lung a investitorilor în cererea de semiconductori.

Prin acord, Intel va putea păstra capacitatea de îndatorare pentru alte priorităţi cu angajament de finanţare, pentru un proiect pe mai mulţi ani, menţinând în acelaşi timp controlul operaţional.

Zinsner se aşteaptă că aceasta ar putea fi prima dintre multele structuri de finanţare similare pe care industria semiconductorilor le explorează.

Acordul vine, de asemenea, după ce preşedintele american Joe Biden a semnat în această lună Legea pentru Cipuri şi Ştiinţă, care include acordarea de subvenţii de 52,7 miliarde de dolari pentru producţia şi cercetarea în domeniul semiconductorilor în SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: