Adoptarea rapidă a inteligenței artificiale ar putea reduce salariile, dar până în prezent creează, nu distruge locuri de muncă, în special pentru tineri și persoane cu înaltă calificare, arată un studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană, citat de Reuters.
Firmele au investit masiv în inteligența artificială (AI) lăsând economiștii să se străduiască să înțeleagă impactul asupra pieței muncii și determinând temeri în rândul publicului larg cu privire la viitorul locurilor lor de muncă.
În același timp, angajatorii se străduiesc să găsească lucrători calificați, în ciuda unei recesiuni care, în mod normal, ar trebui să atenueze presiunile de pe piața muncii.
Într-un eșantion de 16 țări europene, ponderea ocupării forței de muncă în sectoarele expuse la inteligența artificială a crescut, locurile de muncă cu calificare redusă și medie nefiind în mare parte afectate, iar posturile cu înaltă calificare au primit cel mai mare impuls, se arată într-un buletin de cercetare publicat de BCE.
Dar acesta a citat și “efecte neutre sau ușor negative” asupra veniturilor și a precizat că acestea ar putea crește.
“Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare”, a precizat documentul. “Tehnologiile bazate pe inteligența artificială continuă să fie dezvoltate și adoptate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra ocupării forței de muncă și a salariilor – și, prin urmare, asupra creșterii și a egalității – nu a fost încă văzut”.
Constatările au fost în contrast cu “valurile tehnologice” anterioare, a spus acesta, când informatizarea a scăzut “ponderea relativă a ocupării forței de muncă a lucrătorilor cu calificare medie, ceea ce a dus la “polarizare”.