O reinterpretare cu inteligență artificială a poveștii păpușii de lemn Pinocchio care își dorește să fie om, filme cu roboți creați pentru a alunga singurătatea oamenilor sau roboți distrugători, dar și complexe abordări de tip thriller psihologic – sunt doar câteva filme din galeria propusă timp de decenii de regizorii și scenariștii fascinați de tema evoluției tehnologiei. The Guardian face o selecție de filme pe tema AI, cu tot cu “pericolele și deliciile” pe care le aduce subiectul.
10. AI: Inteligență artificială (2001)
O listă de filme despre inteligența artificială trebuie să conțină un film numit AI. Steven Spielberg, lucrând după notițele lăsate de Stanley Kubrick, creează un basm în stil Pinocchio despre un băiat robot care își dorește cu disperare să fie om. Tragedia din inima filmului este însă nemurirea lui Haley Joel Osment. El a fost proiectat de mic copil, dar supraviețuiește tuturor celor pe care îi iubește. Inclusiv (alertă de spoiler) întreaga umanitate.
9. Brian și Charles (2022)
Un film al lui Jim Archer (lucrând cu un scenariu de David Earl și Chris Hayward). Un inventator creează un robot sensibil dintr-un cap de manechin și o mașină de spălat veche și se apucă să facă o grămadă de năzbâtii. Dar Brian și Charles e plin și de tristețe. Robotul a fost creat pentru a combate sentimentul de singurătate care se strecoară în mintea unui om (un domeniu în care AI-ul din lumea reală ar putea găsi cea mai mare tracțiune), dar filmul se ocupă și de responsabilitatea de a deține un robot.
8. The Matrix (1999)
Multe filme cu inteligență artificială se preocupă de ascensiunea roboților; momentul în care computerele decid că s-au săturat de umanitate și decid să ne extermine. Frumusețea filmului The Matrix este că începe mult timp după ce roboții au câștigat deja. Există focare de rezistență, dar omenirea a fost strivită sub cizma inteligenței artificiale. Cu toate acestea, The Matrix oferă speranță. Am putea fi condamnați la o viață întreagă scufundați în capsule pline de jeleu, dar, atâta timp cât există un personaj asemănător unui Iisus zburător, am putea fi salvați.
7. Short Circuit (1986)
Subiectul inteligenței artificiale este adesea abordat pe un ton sumbru, apocaliptic. Așa că mulțumim cerului pentru Johnny 5, vedeta robotică din Short Circuit, care reușește să facă ca sosirea roboților ucigași să pară amuzantă. Johnny 5 citește cărți foarte repede, dansează pe coloana sonoră a filmului Saturday Night Fever, este derutat sexual de Ally Sheedy, își dovedește umanitatea spunându-i lui Steve Guttenberg o glumă antisemită.
6. Blade Runner (1982)
Cu tot designul său de producție superb, SF-ul lui Ridley Scott (și, într-o măsură ceva mai mică, continuarea din 2017 a lui Denis Villeneuve) persistă pentru că reușește să estompeze linia de demarcație dintre oameni și omologii lor roboți cu inteligență artificială. Unii dintre ei sunt umani. Unii sunt roboți. Unii sunt roboți care cred că sunt oameni. Personajul lui Harrison Ford este desenat atât de ambiguu încât oamenii încă se mai ceartă despre cât de uman ar trebui să fie.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
5. Ex Machina (2014)
Thrillerul psihologic al lui Alex Garland reușește să aprofundeze mult mai mult potențialele repercusiuni ale inteligenței artificiale decât orice altceva pe care genul îl livrase până atunci. Alicia Vikander o interpretează pe Ava, un robot aparent senzitiv închis de creatorul ei megalomanic, interpretat de Oscar Isaac. Domhnall Gleeson are sarcina de a determina nivelul de inteligență al lui Ava. Ceea ce urmează este o relație de manipulare extrem de complexă. Uimitor!
4. Her (2013)
În urmă cu un deceniu, Her al lui Spike Jonze părea o bucată ciudată de SF speculativ. Joaquin Phoenix juca rolul unui bărbat singuratic care este sedus să intre într-o relație cu asistentul vocal al telefonului său. Cu toate acestea, dacă ne întoarcem în prezent, este clar că viitorul descris de Her este deja aici. De fapt, în urmă cu doar două săptămâni, acest ziar a publicat un articol cu titlul: “Este adulter dacă înșeli cu un companion AI?”. Un film premonitoriu din toate punctele de vedere, cu excepția predicției sale că toți bărbații ar fi purtat până acum pantaloni cu talie înaltă.
3. The Mitchells vs the Machines (2021)
De departe cel mai amuzant film realizat despre o revoltă a roboților, filmul de animație al lui Mike Rianda (produs de Phil Lord și Christopher Miller) este o dezlănțuire de la început până la sfârșit. Olivia Colman îl interpretează pe Pal, un asistent de tip Alexa cu iluzii de megalomanie, care trebuie să fie oprit de o familie de ratați aflați într-o călătorie cu mașina. Există atât de multe secvențe deosebite – scena cu Furby uriaș merită nemurirea – dar lecția sa este clară: dacă vrei să derutezi un robot criminal AI, cumpără un câine care arată ca o pâine.
2. 2001: Odiseea spațială (2001: A Space Odyssey) (1968)
Pentru o mare parte din durata sa, 2001 este un film fără antagonist. Dar cel care apare în cele din urmă – Hal, un program de calculator însărcinat cu întreținerea unei nave spațiale interplanetare – a petrecut ani de zile ca față a răului robotic. Să fi fost oare Hal cel care a încercat să ucidă echipajul navei sale spațiale? A fost vorba de logica rece și insensibilă prin care a decis să facă rău? Sau a fost rugămintea detașată din vocea sa, în timp ce îl implora pe singurul astronaut supraviețuitor să îl trateze ca pe o creatură vie? Răspunsul este toate cele de mai sus.
1. The Terminator (1984)/Terminator 2: Ziua judecății (1991)
În filmul lui James Cameron, un cyborg, identic cu cel care nu a reușit să o ucidă pe Sarah Connor, trebuie acum să-l protejeze pe fiul ei John, în vârstă de zece ani, de un cyborg și mai avansat și mai puternic.
Lista completă realizată de The Guardian și încă 10 filme, de găsit AICI