Inteligența artificială va înlocui și unii consultanți fiscali. Adrian Luca: „Vom fi în postura unor dirijori. Vom avea 10 soliști și vom face o simfonie fiscală”

inteligenta artificiala Sursa foto: Accenture

Inteligența artificială schimbă și profesia de consultant fiscal, iar consultanții fiscali care nu știu să utilizeze instrumentele de AI vor fi înlocuiți de cei care știu. Aceasta este una dintre concluziile seminarului de fiscalitate organizat de Camera Consultanților Fiscali pe 29 aprilie, eveniment desfășurat după Conferința Ordinară Anuală.

„Prin această dezbatere am urmărit ca profesioniștii din domeniul consultanței fiscale să înțeleagă că AI este deja aici în viața noastră socială, dar și profesională, că nu mai reprezintă o chestiune de viitor. Astfel, în mintea noastră a apărut natural întrebarea și îngrijorarea: când se va produce schimbarea radicală? Oare mai avem timp să lucrăm tradițional? Răspunsul nu este simplu de dat. Ceea ce este însă foarte clar, parafrazându-l pe Marin Preda, timpul nu mai are răbdare cu oamenii! Nici măcar cu noi, consultanții fiscali aflați la o vârstă „matură…”, a declarat Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF.

Adrian Luca, prim-vicepreședinte în Consiliul superior al CCF, consideră că frumusețea muncii de consultanță fiscală abia acum începe.

„Vom fi în postura unor dirijori. Vom avea 10 soliști: unul va ști prețuri de transfer, altul TVA, cod de procedură fiscală etc. Vom face o simfonie fiscală care va oferi valoare adăugată clienților”, a afirmat Luca.

Clienții vor ști impactul legislației fiscale încă din momentul în care s-a pus un proiect în transparență decizională.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În opinia sa, consultanții fiscali care nu știu să utilizeze instrumentele de AI vor fi înlocuiți de cei care știu.

„Până la urmă, instrumentele de AI efectuează niște sarcini. Niciodată un AI nu va putea înlocui expertiza tehnică a cuiva, inteligența emoțională, gândirea critică ori abilitatea de a te conecta cu oamenii. AI reprezintă sistemul care ajută la furnizarea unui serviciu cu valoare adăugată semnificativă”, a mai afirmat Adrian Luca.

El recomandă consultanților fiscali să verifice întotdeauna răspunsurile pe care le furnizează AI pentru că, la un moment dat, va halucina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Verificați răspunsurile AI, cu un alt AI, iar apoi încă o dată verificați răspunsul celui de-al doilea AI cu al treilea. O să aveți o acuratețe semnificativă. Trebuie să știi foarte bine care este scopul tău final, adică ce-l întrebi. Dacă ție nu-ți este clar unde vrei să ajungi, poți să-l folosești pe rol de brainstorming, de partener de discuție”, a explicat prim-vicepreședintele Consiliului superior al CCF.

Inteligența artificială nu-i va înlocui pe cei buni

Pe vremuri, la analiza economico-financiară nu aveai voie cu formule pe bancă, trebuia să memorezi, să știi, a afirmat Iulia David Sobolevschi, vicepreședinte în Consiliului superior al CCF.

Cu ceva timp în urmă, la examenele date la analiză economico-financiară, trebuia să memorezi formulele aferente indicatorilor economico-financiari.

„La ora actuală, examenele se dau cu cărțile pe masă. Nimeni nu trebuie să mai memoreze o formulă tocmai pentru că astăzi este foarte ușor să o găsești. Care este solicitarea noastră? Să știm să aplicăm o formulă într-un anumit context, să corelăm informațiile și să știm să facem previziuni”, a declarat Iulia David Sobolevschi.

Inteligența artificială, spune ea, nu-i va înlocui pe cei buni, ci va aduce schimbări pentru cei care au fost obișnuiți cu „merge și-așa” și nu vor mai mult. Ei sunt cei care vor trebui să-și schimbe obiectul de activitate și să facă altceva. Se vor reprofila.

Din ce s-a constatat până acum, AI poate fi un instrument, dar nu un înlocuitor.

Așa cum am folosit calculatorul ca un instrument care să ne ajute să fim mai productivi, nu au înlocuit cu totul oamenii, nici inteligența artificială nu credem că va înlocui profesioniștii.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.