Interesul pentru Noua Casă s-a prăbușit. Cererea este de patru ori mai mică decât anul trecut

imobiliar, locuinta, casa Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Numărul de cereri pentru finanțarea achiziției unei locuințe prin programul guvernamental Noua Casă a scăzut de patru ori față de anul trecut, spune Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare, instituția care centralizează aceste cereri.

„Anul trecut primeam în jur de 200 de cereri pe zi, în perioada de vârf a programului. Anul acesta suntem undeva la 50-60 de cereri pe zi. E clar că românii practic sunt într-un moment de aşteptare. Mulţi așteaptă să vadă cum va evolua piaţa. Momentul şi contextul actual a încetinit puţin ritmul de acordare a garanţiilor”, a declarat Dumitru Nancu pentru Antena 3.

Printre factorii care au influențat scăderea cererii sunt impactul războiului din Ucraina, scăderea puterii de cumpărare a românilor din cauza inflației puternice și dobânzile în creştere, care fac creditele mai scumpe. În plus, prețurile imobiliare rămân sus.

În prima lună de la lansarea programului Noua Casă, Fondul de Garantare a acordat 1.000 de garanţii. Până acum s-a consumat doar 10% din plafonul total, potrivit A3.

Anul acesta, valoarea medie a unui credit acordat prin Programul Noua Casa este undeva la 76.000 de euro, cu circa 7.000 de euro mai mult faţă de anul trecut, arată sursa citată.

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară pentru o asemenea unitate locativă a ajuns la 1.609 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie, față de 1.596 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie. Comparativ cu perioada similară din 2021, când un apartament putea fi achiziționat cu 1.358 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 18,5% mai mare. Totuși, Capitala a consemnat o scădere a prețului, acest aspect fiind susținut atât de segmentul rezidențial nou, cât și de cel vechi.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *