Interviu din campus software de la Cluj. Mihai Boldijar, director general Bosch, companie care a trecut prin pandemie cu 8000 de angajați: “Eu sper să ajungem în momentul în care România să înceapă să atragă forță de muncă din străinătate”

Mihai Boldijar, Bosch Sursa foto: Bosch

În urmă cu câțiva ani, aici era fabrica portocalie a unei cândva celebre firme de confecții. Între timp, fosta platformă industrială din apropiere de centrul orașului Cluj-Napoca s-a reconvertit în centru de birouri pentru IT-iști și s-au mutat aici companii mari din industria software. Una dintre clădiri aparține grupului german Bosch, care tocmai a inaugurat oficial șantierul pentru a construi alături încă un imobil pentru centrul său de inginerie.

Suntem în „campusul software” botezat după o mare figură a Renașterii („DaVinci Plaza”), stăm printre mașini care știu să se parcheze singure (sunt prototipurile pe care își testează soluțiile inginerii de la Bosch) și la câțiva pași distanță de covorul roșu de pe care oficialii au luat lopeți noi nouțe de inaugurat șantier. În piazeta civilizată, cu acces public, spații verzi și băncuțe, e neobișnuit de liniște pentru un „campus”, dar cam aceasta e realitatea vremurilor de pandemie: acum, cam o treime dintre angajați vin la birou. Autoritățile au plecat, după turul oficial, inginerii cu badge-uri au urcat în birouri, s-a retras și drona care ne filma de sus. Vorbim în continuare despre economie în vremuri de pandemie.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România, explică pentru Economedia.ro ce măsuri a luat grupul german pentru a trece prin lunile de vârf de pandemie, în ce fel a ajutat statul, care sunt planurile de extindere, dar și perspectiva în ceea ce privește noul model de muncă hibrid, pe care l-au învățat corporațiile în criză sanitară. Cum se vede campania de vaccinare și cum arată perspectivele pe piața muncii?

Au trecut cu plus de anul pandemiei

La publicarea rezultatelor financiare, în luna mai, grupul german Bosch, furnizor de tehnologii și servicii, venea cu cifre cu plus și anunța creșterea afacerilor în România în 2020. Aceasta în ciuda crizei generate de COVID-19 și a scăderii producției auto la nivel mondial. În aceste luni, grupul cu fabrici și ingineri în România, are în șantier două investiții de amploare, ambele la Cluj: își extinde centrul de producție din parcul industrial de la Jucu, și, în urmă cu câteva zile, a inaugurat oficial șantierul pentru extinderea centrului de cercetare din municipiu.

Bosch a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, înregistrând astfel o creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent, arată datele financiare anunțate de grup. Vânzările totale nete, de 6,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au rămas la un nivel similar cu cel al anului anterior. La finalul anului trecut, numărul angajaților Bosch din România a ajuns la aproximativ 8.160.

Sursa foto: Bosch, proiect extindere Cluj-Napoca

„Șomajul tehnic implementat de stat, acel sprijin, ne-a ajutat să trecem perioada aceea grea”

Rep.: La publicarea datelor financiare pentru anul trecut, grupul Bosch anunța că a încheiat anul 2020 cu un mic plus, în România. Cum ați trecut prin criza sanitară și economică, ce măsuri ați luat în timpul pandemiei? V-a ajutat și statul?

Mihai Boldijar: În primul rând, am luat toate măsurile care s-au impus la izbucnirea pandemiei. Mă refer la regulile și măsurile de siguranță sanitară, cele impuse la nivel național, dar și cele venite la nivel de grup, pentru a fi siguri că angajații sunt în siguranță, că nu vom avea focare interne de infectare. Și nu am avut. Cazuri izolate au fost, da, dar a fost vorba de infecții venite din extern, nu am avut focare în fabrici. Am luat toate măsurile standard: verificare temperatură, dezinfectare. Chiar am amenajat și un centru de vaccinare (în parcul industrial Tetarom, din Jucu, Cluj, unde compania are o unitate de producție, n.red.). S-au vaccinat un procent semnificativ dintre colegii care lucrează direct în producție și dintre cei din birouri.

Rep.: Cum a mers vaccinarea în centrul propriu?

Mihai Boldijar: A mers bine. După opinia mea, putea merge și mai bine.

Rep.: Mai precis, câți dintre angajați sunt vaccinați?

Mihai Boldijar: Cred că sunt undeva la un 30-40%, dintre cei care lucrează direct la fabrică, la Cluj. Dintre cei care lucrează indirect, în funcții suport, administrative sunt peste 90%. Centrul e încă funcțional, se va închide în curând, cei care au vrut au venit deja, au făcut și rapelul.

Rep: E un procent destul de scăzut, având în vedere procentele-țintă pentru imunitatea de masă.

Mihai Boldijar: Pe noi ne-a ajutat centrul de vaccinare de pe sit. Dacă nu îl făceam, procentul ar fi fost și mai jos. După opinia noastră, această campanie pro vaccinare trebuie continuată activ la nivel central și chiar și la nivel corporativ. Trebuie continuată cu foarte mare insistență. Și la nivel de țară, suntem încă destul de jos.

Rep.: Ați menționat implementarea regulilor sanitare, printre măsurile care v-au ajutat să continuați activitatea, ca să nu fiți nevoiți să opriți producția. Ce alte măsuri ați luat, pentru a ține afacerile pe plus?

Mihai Boldijar: Ca activități, noi avem o dată partea comercială. Aceasta s-a desfășurat cu mare intensitate în online. Toată activitatea de comerț a produselor pe care le-am avut pe piață, în rețeaua de dealeri, s-a desfășurat cu mare intensitate în online. O altă treabă pe care am făcut-o a fost să avem asigurată logistica. Asta e foarte important în asemenea condiții – trebuie să ai stocuri necesare pentru a evita blocajele care se produc în logistică. Când am văzut că lucrurile iau o turnură negativă, am suplimentat stocurile de aici și am putut livra ulterior către rețeaua de dealeri. Am mers pe rezerve și am forțat foarte mult online-ul, pentru că așa a fost natura lucrurilor. În ceea ce privește cealaltă activitate a noastră – cea de inginerie – centrul s-a putut replia foarte repede și să treacă la munca de acasă. Am  avut anterior acestei pandemii niște sisteme și aveam implementat acest mod de lucru. Noi lucrăm în echipe internaționale, în colaborare, aveam nevoie de acest sistem și înainte, așa că a fost simplu să ne adaptăm.

Rep: Ați avut la ce să lucrați?

Mihai Boldijar: Da. Proiecte au fost, au venit, s-a lucrat cu aceeași intensitate ca anterior. Marile probleme au fost la partea de producție. Ca orice firmă care are activități de producție, am simțit acea cădere în lunile martie, aprilie, mai.

Rep.: Ce ați făcut în acea perioadă? S-a lucrat în schimburi, au fost concedieri, șomaj tehnic?

Mihai Boldijar: O parte dintre angajați au fost în șomaj tehnic. Ați întrebat despre rolul statului – da, ne-a ajutat statul, cu măsurile de șomaj tehnic. A ajutat acel kurzarbeit pe care l-am fi dorit a fi implementat la începutul pandemiei. Șomajul tehnic implementat de stat, acel sprijin, ne-a ajutat să trecem perioada aceea grea. Acum avem o lege a kurzarbeitului și la noi și în alte țări, dar sperăm să nu mai ajungem acolo, să nu mai avem nevoie de ea. Am avut o perioadă în care am echilibrat aceste schimburi, în funcție de cerința pe care am avut-o la momentul respectiv. Cererea scăzuse, clar! Am reușit cumva, cu toate măsurile astea, să mergem înainte. Faptul că am avut stocuri, că nu am avut infecții să trebuiască să oprim producția, șomajul tehnic – toate acestea ne-au ajutat să trecem peste acea perioadă, iar din iunie chiar am început să ne revenim.

Rep: Ați făcut concedieri?

Mihai Boldijar: Concedieri nu s-au făcut deloc. Sigur, sunt colegi care au plecat în perioada aceea din companie, dar e un ciclu normal, nu a fost ceva mai grav decât în alte perioade. A fost și o perioadă mai grea, aceasta de pandemie, unii poate au avut nevoie să se ocupe de alte probleme. Nu am avut un impact major al pandemiei din punctul acesta de vedere. Am reușit să menținem echipa, în marea majoritate, și am avut un număr redus de infecții.

Rep.: Ați anunțat o creștere mică, de 3%, pentru 2020. Pe cât mizați înainte de pandemie?

Mihai Boldijar: Bosch România avea bugetată pentru 2020 o creștere cu două cifre față de 2019. Calculasem un plus undeva între 10-20%. Era o creștere normală, care era posibilă datorită produselor, a investițiilor, cam acolo voiam să ne situăm. A trebuit să ne reeșalonăm planurile, să ne repliem, transmitem procentul pe anul ăsta. Dacă luăm cei doi ani – pe cel cu debutul pandemiei și pe acesta în curs, probabil vom atinge un obiectiv pe care ni-l propusesem anul trecut. E bine că am avut o creștere și nu am scăzut.

Rep.: Care este strategia companiei în perioada următoare, în ceea ce privește modul de lucru? Rechemați angajații în birouri?

Mihai Boldijar: Noi suntem în sistem hibrid de lucru și o să și rămânem în acest sistem, dar trebuie să faci să fie un echilbru. Acum, cam o treime dintre angajați vin la birou. Probabil în curând vor veni mai mulți, poate 65-70%. După trecerea pandemiei, vedem ca funcțional în continuare sistemul hibrid. Importantă e eficiența cu care se lucrează. Dacă ai un proiect care e dus la capăt bine în sistem hibrid e foarte bine. E un sistem în care angajatul poate lucra de acasă, dacă are liniște, și se poate concentra și pe probelmele personale, dar poate avea oricând posibilitatea să vină la birou, să colabore pe proiect, să relaționeze cu colegii. Am văzut că lucrul acesta crește eficiența proiectelor, așa că vom menține această abordare.

Rep.: În acest moment, e la latitudinea angajaților dacă vin sau nu la birou sau impuneți un anumit număr de zile în ceea ce privește prezența fizică la sediu?

Mihai Boldijar: În acest moment, decizia este, în principiu, la latitudinea lor. Sunt momente în care proiectul la care lucrează cere prezența în echipă. Birourile sunt deschise, toate facilitățile sunt deschise, mai puțin cantina deocamdată, dar din septembrie deschidem și acest spațiu. Avem oricum afară loc de luat masa. Ei se coordonează, vin, venim la birou, ne punem de acord, apoi pot merge din nou acasă.

Rep.: În afara proiectului de extindere a centrului de inginerie de la Cluj, mai sunt șantiere Bosch deschise în România sau alte planuri în acest sens? 

Mihai Boldijar: Nu, în momentul de față nu avem planuri de proiecte noi. E o perioadă în care deciziile de invesiții sunt reconsiderate. Având în vedere că avem două proiecte în lucru aici, ne concentrăm deocamdată pe finalizarea acestora. La Jucu (parcul industrial Tetarom III din Cluj, n.red.) terminăm cea de-a treia hală și recent am început șantierul la centrul de inginerie. În zona Clujului avem punctul central al investițiilor. Momentan mergem cu ele.

S-a discutat suspendarea investițiilor din România, după izbucnirea pandemiei?

Mihai Boldijar: Nu. Lucrurile au mers în direcția în care ne-am planificat, nu am oprit proiectele, nu le-am întârziat. În ceea ce privește planul investițional, am mers înainte cum ne propusesem. Și cu angajările am mers înainte, cu pauza de lockdown.

„Sper să ajungem la momentul în care condițiile de lucru și pachetele pe care le oferim să fie atractive și pentru cei plecați în afară”

Rep.: Continuați angajările?

Mihai Boldijar: Avem poziții deschise, în ambele locații, unde ne extindem. Dacă piața muncii ne permite și încă suntem în condiții bune mergem înainte. Lucrurile sunt foarte complexe pe piața muncii, dar cred că toate pachetele pe care le oferim angajaților ne diferențiază cumva în piața muncii. Cred că nu am fi luat recunoștința de angajator de top dacă nu făceam ceva bine.

Rep.: Găsiți încă oameni? Criza de forță de muncă e temă de ani de zile pe piață, și în zona de producție și în ceea ce îi privește pe ingineri și programatori.

Mihai Boldijar: Mai găsim. Am venit cu școala duală, am făcut colaborări cu universități.

Rep.: Nu sunteți singurii care fac asta.

Mihai Boldijar: Nu, nu suntem. Dar, sigur, și universitățile din Cluj atrag studenți, vin din toată țara.

Rep.: Fiindcă spuneți de facultăți: e mai ușor să găsiți oameni pentru centrul de inginerie decât pentru fabrică?

Mihai Boldijar: Situația e cumva echilibrată, în funcție de necesități. La Cluj, sunt mai multe posturi vacante la Jucu (unde e fabrica) decât pentru centrul de inginerie. Dar și Cluj-Napoca e un bazin mai mare de angajați. Eu sper să ajungem în momentul în care România să înceapă să atragă forță de muncă din străinătate.

Rep.: Aveți acum oameni din afară?

Mihai Boldijar: Da, avem. Avem oameni din întrega Europă, din Germania, Grecia, Italia, avem și colegi din India, din China, din grup, care vin aici și lucrează. Sper să ajungem la momentul în care condițiile de lucru și pachetele pe care le oferim să fie atractive și pentru cei plecați în afară.

Rep.: Mai e mult de lucru până la un astfel de nivel.

Mihai Boldijar: E un deziderat. Sigur, nu e simplu. Sunt diverse inițiative și proiecte legate de acest lucru, eu sper că ceea ce oferim noi și alți investitori să îi facă pe oameni să revină acasă. Există o tendință care mă face să cred că acest deziderat nu e chiar așa de imposibil. Dar nu e simplu. Trebuie făcută și muncă intensă de popularizare a ceea ce avem aici.

Rep.: Vor ajunge mai repede mașinile autonome (la care lucrează și Bosch) pe străzile din România decât să fim noi destinație pentru cei din străinătate?

Mihai Boldijar: Și vom avea mai multe calculatoare decât creiere și așa mai departe… (referire la o declarație a primarului Boc despre viitorul tehnologiei în marile orașe)

„Nimeni nu te învață ce să faci când dă o pandemie peste tine”

Rep: Care dintre companiile grupului din regiune a performat cel mai bine în pandemie?

Mihai Boldijar: Regiunea România-Bulgaria a fost printre cele mai performante regiuni – nu ca cifră totală, ci ca procente, ca stabilitate a businessului. Am avut performanțe bune în regiune. Am avut convingerea că împreună cu managementul firmei am reușit să navigăm bine prin această pandemie, cred că am ieșit mai putenici și mai bine pregătiți din această încercare. Nimeni nu te învață ce să faci când dă o pandemie peste tine, nimeni nu îți spune cum și de ce să faci și când. Nu sunt precedente. Pornești cu pachetul de măsuri dat de guvern, de autoritățile sanitare și măsurile de la grup.

Rep.: Ați primit un plan de acțiune de la centru?

Mihai Boldijar: Am primit la nivel de grup nișe instrucțiuni, pe baza informațiilor pe care le aveau cei care administrau criza la nivel de grup. Pe multe dintre măsuri le aveam deja implementate, fuseseră indicate deja de autoritățile de la noi. Au mai fost apoi chestiuni care țin de aprobări de deplasare, restricții de a te caza peste noapte, ideea de a reduce la minim deplasările. Această pandemie a fost navigată cu succes aplicând lucruri de bună credință și de bun simț. Nu te duci undeva dacă nu e esențial, faci ce poți de acasă, distanțare, mască, igienă – astea sunt sfinte.

Rep.: Și vaccinul

Mihai Boldijar: Și vaccinul, pe care l-am promovat cât am putut de mult. Dar nu se poate impune și nici nu vrem asta; trebuie să facem cumva să promovăm mesajul că aceasta e singura soluție care să ne scape de pandemie. Trebuie să ajungem la acel punct critic de procent de vaccinare. Vaccinuri au fost, a funcționat bine și platforma de programare. Ca măsuri de gestionare a pandemiei, în România au fost luate măsuri corecte, în opinia mea. Am gestionat bine, ca țară, această încercare de o cu totul altă natură decât ce am avut până acum – nu criză financiară, nu politică, nu socială, ci medicală. Totuși, avem un număr redus de infectări. Ce nu am reușit: nu am reușit să facem lumea să conștientizeze că vaccinul e cel care ne poate reduce riscul de îmbolnăvire și ne poate scoate de-a binelea din situația asta. Din pandemie. Va fi bine dacă facem un efort comun – și corporațiile, și autoritățile, și societatea – dacă toată lumea mai face încă un efort să ajungem la un procent de vaccinare care să ne ajute să avem un nivel de liniște în viitor. Mai trebuie făcut un efort, dar acesta ar trebui făcut acum, înainte să vină valul 4.

Rep.: Sunteți pregătiți cu un scenariu de val 4?

Mihai Boldijar: De acum e mai simplu. Sunt niște lucruri învățate, sunt niște protocoale, sunt niște sisteme. Noi le avem, acum le știm, oamenii sunt învățați cu aceste măsuri. Nu e de dorit să ajungem iar la o situație gravă, dar, dacă va trebui, vom reveni la cele mai stricte măsuri. Vom lucra din nou mai mult de acasă și vedem ce se întâmplă în unitățile de producție, fiindcă acolo e grija mare. Dar, dacă am reușit să navigăm cumva în perioada de vârf a pandemiei, acum ne vom adapta mai bine. Avem și un bun procent de colegi vaccinați, ne va fi un pic mai ușor. Sperăm totuși că la inaugurarea noii clădiri de birouri (programată pentru 2024, n.red.) să nu avem nevoie de mască. Trebuie să ținem businessul în aceeași linie care să ne permită să susținem investițiile deja demarate și oamenii care lucrează.

Grupul Bosch are peste 8.160 de angajați în cinci entităţi în România. Compania operează un centru de cercetare – dezvoltare în Cluj, dar şi unităţi de producţie pentru Soluţii de mobilitate în Cluj şi Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. O filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: