Finqware, companie fintech românească specializată în automatizarea operațiunilor de trezorerie pentru companii, care a dezvoltat o tehnologie proprietară de open banking, vrea să se extindă de anul viitor cu birouri în alte țări din Europa Centrală și de Est, în țări precum Austria sau Polonia, a declarat Cosmin Cosma, CEO Finqware, într-o discuție cu Economedia.
„Am avut mai multe inițiative de a deschide birouri și în alte țări. Am avut la un moment dat deschis un birou în Luxemburg. Noi vrem să jucăm la nivelul campionilor europeni, nu doar în curtea școlii. Anul acesta nu știu dacă se va întâmpla, dar cu siguranță de anul viitor avem destul de multe planuri să ne extindem. Noi în acest moment suntem operaționali oriunde în Europa. Cel mai probabil ne uităm la țări din zona Centrul și Estul Europei, dar mai dezvoltate, cum ar fi Austria sau Polonia”, spune antreprenorul.
Acesta spune că vede noi oportunități în piață și datorită noilor tehnologii, așa cum este Inteligența Artificială, instrument pe care compania își dorește să îl implementeze.
„AI-ul este un instrument. La fel cum în cursul istoriei umanității au apărut tot felul de instrumente, unele mai ascuțite decât altele, așa și AI. Are zona ei de armă și zona ei de unealtă. În domeniul financiar, AI-ul este așteptat să își facă treaba pentru că are foarte multe de făcut, inclusiv în zona de reducere a fraudei și a securității. Este unul din locurile în care securitatea e cea mai necesară și anume zona financiară. Noi la Finqware ne uităm foarte atent la implementarea unor soluții bazate pe AI pentru managementul activității financiare a companiilor mari. Pentru a lansa în zona de AI trebuie să ai date pe care AI-ul să se antreneze. Și problema în domeniul financiar este că datele sunt destul de dezordonate și nu sunt structurate. Primul pas pe care îl facem la Finqware este că structurăm aceste date ca să poată fi folosite în zona de AI”, precizează Cosmin.
Antreprenorul spune că atunci când caută soluții și modalități de inovare, un element care contribuie este intuiția, alături de feedback-ul clienților.
„Sunt două lucruri atunci când cauți să inovezi. Primul lucru este intuiția de a folosi piesele de puzzle privind noile tehnologii și să vezi că sunt un trend, iar al doilea lucru este descoperirea împreună cu clienții când îți prezintă părerea lor și așa se nasc idei noi. Este combinația între intuiție și multe piese de puzzle pe care le primești inclusiv din partea clienților care îți spun diverse lucruri”, precizează Cosmin Cosma.
În ceea ce privește piața forței de muncă, antreprenorul spune că nu există probleme în acest departament pentru compania pe care o reprezintă. Acesta precizează că forța de muncă este o problemă când sunt joburi neatractive, fie că sunt neatractive din perspectiva a ceea ce oamenii trebuie să facă în job-ul respectiv, fie că sunt neatractive în perspectiva faptului că sunt prost plătit. „Dacă job-urile sunt atractive, cum este în cazul start-up-urilor de tehnologie, problema forței de muncă nu mai este așa mare”.
Cosmin Cosma spune că noile tehnologii sunt mari oportunități.
„Noi vedem oportunități, nu ne sperie schimbările, fac parte din viața economică. Prin natura noastră de fondatori de startup-uri noi vedem oportunități. Tehnologiile noi de procesare de date, inclusiv AI-ul, sunt o mare oportunitate. Sunt noi unelte care au apărut în ultimii ani care aduc valoare. Piața de a atrage investiții este obositoare. Viața de fondator de start-up care trebuie să atragă investiții este extrem de obositoare. Noi nu suntem în momentul acesta foarte activi în a atrage investiții. Suntem aproape de profitabilitate, iar acest lucru ne ajută. Dar este o piață destul de greoaie pentru că modelul de investiții de tip VC este încă neclar în Europa de Est și pune anumite probleme când finanțezi startup-uri”, precizează Cosmin Cosma.