INTERVIU Soluții inedite pentru criza forței de muncă în agricultură: Un fermier prahovean apelează la roboţi pentru lucrul în plantaţia de cătină / Prototip 100% românesc de robot culegător

Robofermierul, robot agricultura

Lipsa forței de muncă l-a obligat pe antreprenorul și fermierul prahovean, Ion Petre, să apeleze la o soluție inedită pentru lucrul în plantația ecologică de cătină pe care a înființat-o în anul 2007: a accesat bani europeni pentru a construi un robot capabil să taie iarba, să sape și să monitorizeze sănătatea plantelor.

Totul a început în 2018. Atunci, sătul de faptul de faptul că nu găsea suficienți muncitori, Ion Petre a avut ideea să înceapă un proiect revoluționar: un „Robo-fermier” care să facă treaba oamenilor, dar și a unor utilaje agricole precum tractoarele.

Robofermierul, robot agricultura

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Fermierul mărturisește, pentru Economedia, că nu a fost deloc ușor să obțină bani pentru realizarea proiectului: „M-am lovit în primul rând de lipsa de finanțare din partea băncilor. Odată cu pandemia, a apărut criza semi-conductorilor, iar piesele electronice și electrice s-au scumpit. Nu în ultimul rând, a contat diferența de curs valutar”.

Dar, cu toate acestea, antreprenorul nu s-a dat bătut. Mai întâi a pus bazele unei asocieri din care au făcut parte firma sa, „SC Pereco SRL”, expertul în robotică Dragoș Călin (Călin Robotics), Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa și o firmă de consuntață, „SC Integro Management Consult SRL”. Apoi, a depus proiectul la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și a reușit să obțină, anul acesta, fonduri nerambursabile în valoare de 360.000 de euro.

Ion Petre, RobofermierulIon Petre a explicat: „Măsura 16.1 A Cercetare – Inovare a fost o măsură nouă și atipică pentru finanțare de către AFIR. Noi am fost pionierii acestei măsuri și de aceea procesul de obținere a finanțării a fost mai greoi. În ceea ce privește acoperirea costurilor, noi a trebuit să ne rezumăm la cei 360.000 de euro”.

„Robo-fermierul” e un proiect 100% românesc, cu dotări de ultimă generație precum poziționare globală (GPS), utilizarea mai multor senzori (accelerometru, giroscop, compass), a sateliților și a imaginilor luate la nivelul plantației. În plus, robotul e capabil să dezvolte și să folosească instrumente de management al informației.

Ion Petre a precizat: „Într-adevăr este un prototip la care s-a muncit foarte mult. Dacă găsim finanțare pe viitor mi-aș dori să îl ducem la un nivel mai înalt și la fabricarea în serie, pentru ca toți fermierii să poată beneficia de această platformă robotică”.

Pentru moment, „Robo-femierul” are de lucru în plantația ecologică de cătină pe care antreprenorul o deţine în comuna prahoveană Brazi.

Cătină

Fructele, bogate mai ales în vitamina C, ajung apoi la fabrica pe care fermierul a înfiinţat-o încă din 2015. Mai departe, fructele deshidratate, uleiul de cătină, sucul de cătină amestecat cu miere şi alte produse ajung în supermarketuri, în băcănii dar şi la persoane fizice.

Ion Petre recomandă şi altor fermeni să apeleze la tehnologie pentru a-şi eficientiza activitatea: “Având în vedere lipsa forţei de muncă în România, ăsta este viitorul agriculturii şi recomand astfel de soluţii”.

Robofermierul, robot agricultura

AFIR a pus la dispoziţia femierilor prin submăsurile 16.1 şi 16.1a, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 un buget total în valoare de 9,4 milioane de euro. 26 de proiecte au primit finanţare, iar valoarea totală a plăţilor efectuate către beneficiari este, în acest moment, de 7,7 milioane de euro.

Anul trecut, SC „Pereco” SRL, societatatea deţinută de antreprenorul şi fermierul Ion Petre, a avut o cifră de afaceri de peste 1,21 milioane de lei şi un profit de aproape 71.000 de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: