Interzicerea unilaterală a cerealelor ucrainene de către unele state UE pare ilegală, spune ministrul spaniol al agriculturii

Redacția sept. 18, 2023 0 comentarii
Luis Planas Puchades ministrul Spaniol al Agriculturii

Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas Puchades, a declarat luni că o interdicție unilaterală a importurilor de cereale ucrainene de către orice stat membru al Uniunii Europene pare ilegală, dar că este de competența Comisiei Europene să judece, scrie Reuters. Spania deține, până la finele anului, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul spaniol al agriculturii a mai spus că interdicțiile unilaterale aplicate la importurile de cereale ucrainene de către Ungaria, Slovacia și Polonia în weekend sunt “incompatibile” cu unitatea UE.

“Adoptarea unei acțiuni unilaterale care să interzică accesul pe piața unică mi se pare în afara legii, dar este de competența Comisiei să judece”, a declarat Luis Planas, înainte de a prezida luni o reuniune a miniștrilor agriculturii din țările UE.

Polonia, Slovacia și Ungaria și-au anunțat vineri propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția privind importurile în Ucraina în cele cinci state membre ale UE din Europa de Est. UE a aplicat o interdicție temporară în luna mai, după ce cele cinci țări s-au plâns că valul de importuri subminează prețurile pentru propriii fermieri.

De la începutul conflictului, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile din Marea Neagră.

 

Sursa foto: Twitter/@eu2023es

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *