Intrarea Bulgariei în zona euro se confruntă cu provocări pe fondul incertitudinii guvernamentale

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Îngrijorările planează asupra potențialei intrări a Bulgariei în zona euro, în condițiile în care națiunea se confruntă cu instabilitatea politică în lunile următoare. Analiștii avertizează că absența unui guvern cu puteri depline ar putea împiedica progresul, reprezentând un obstacol semnificativ în calea îndeplinirii obiectivelor oficiale, scrie Novinite.

Standard & Poor’s, o divizie a S&P Global, subliniază rolul esențial al stabilității politice în avansarea aspirațiilor Bulgariei în zona euro. Deși recunoaște că există un consens între partidele politice cu privire la obiectivele politice cheie, cum ar fi gestionarea fiscală prudentă, reformele privind plata fondurilor UE și aderarea la zona euro, lipsa unei structuri guvernamentale coezive reprezintă o provocare.

“În opinia noastră, acest lucru înseamnă că următorul guvern va reînnoi probabil eforturile de adoptare a monedei euro”, notează analiza citată de BTA.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În pofida optimismului predominant în ceea ce privește eventuala aderare a Bulgariei la zona euro, experții avertizează că îndeplinirea obiectivului oficial din ianuarie 2025 s-ar putea dovedi a fi o provocare formidabilă. Incertitudinea legată de formarea guvernului adaugă un nivel de complexitate procesului, generând îngrijorări cu privire la capacitatea națiunii de a parcurge reformele necesare și de a îndeplini criteriile stricte de aderare la zona euro.

În timp ce consensul politic privind prioritățile politice cheie oferă o bază pentru progres, absența unui guvern stabil riscă să exacerbeze întârzierile și să creeze obstacole suplimentare.

“Lipsa unui guvern obișnuit în următoarele luni ar putea deveni un obstacol. Cu toate acestea, considerăm că majoritatea partidelor politice din Bulgaria sunt de acord cu principalele priorități politice, inclusiv gestionarea fiscală conservatoare, reformele necesare pentru a debloca fonduri de la UE și aderarea la zona euro. În opinia noastră, acest lucru înseamnă că este probabil ca următorul guvern să reînnoiască eforturile de adoptare a monedei euro”, explică autorii analizei.

De asemenea, Standard & Poor’s crede că instituțiile europene, în primul rând Eurogrupul, ar putea permite Bulgariei să intre în zona euro chiar dacă țara nu îndeplinește criteriile de stabilitate a prețurilor (unul dintre “criteriile de convergență” pe care Bulgaria trebuie să le îndeplinească din punct de vedere tehnic pentru a adera la zona euro).

Eurogrupul a dat dovadă de o flexibilitate similară înainte de aderarea Croației la zona euro în 2022. De aceea, este probabil ca Bulgaria să adere la zona euro în următorii doi ani, a mai scris S&P Global Ratings în comentariu.

Dacă Bulgaria va deveni membră a zonei euro, acest lucru ar putea îmbunătăți eficacitatea politicii monetare odată ce Bulgaria va ieși din regimul de politică monetară foarte limitat pe care îl are în prezent (consiliul monetar – n.r.). Aderarea la euro va reduce potențialele riscuri pentru rezervele valutare ale țării, conchide S&P Global Ratings.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cardasia rotativei a esuat in Bulgaria precum a esuat statul de drept si zona euro in Romania.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.