Mediu de afaceri este pregătit pentru intrarea Bulgariei în zona euro și va economisi cheltuieli de milioane pe an din asta, crede ministrul bulgar al economiei, Petăr Dilov, potrivit Rador Radio România, care citează 24CHASA.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit spuselor sale, statul este de asemenea pregătit cu un mecanism de protecție pentru consumatori, care să prevină specula după trecerea la moneda unică europeană de la 1 ianuarie 2026. Ministrul nu așteaptă deocamdată ca creșterea taxelor americane să se reflecte serios asupra economiei bulgare.
Aderarea Bulgariei la zona euro va avea cu siguranță un impact pozitiv atât asupra economiei, cât și asupra oamenilor, precum și asupra mediului de afaceri și a întregului stat bulgar, a subliniat ministrul. Faptele arată că pe 1 ianuarie 2026, după eventuala aderare la zona euro, Bulgaria se va trezi cu aproximativ 2 miliarde mai bogată. Economia și cetățenii vor înceta cu siguranță să mai piardă aproximativ 1 miliard de leva din cauza convertirii levei în euro sau invers. De asemenea, este așteptată o creștere a ratingului de credit al Bulgariei. Bulgaria are aproape jumătate de milion de întreprinderi mici și mijlocii care au conturi în două valute – leva și euro.
Potrivit acestuia, mediul de afaceri este conștient de beneficiile monedei euro și a făcut deja declarații că susține pe deplin aderarea Bulgariei la zona euro.
„În ceea ce privește PIB-ul, cele mai recente date arată o creștere de 3,1% pe an față de martie”, a adăugat el. „Acest lucru ne plasează în fruntea clasamentului în rândul statelor membre ale UE”. „Tendința către investiții în tehnologii avansate se menține. Avem premise foarte bune aici, pentru că avem personal calificat în acest domeniu. De asemenea, așteptăm investiții și în industria de apărare, cu atât mai mult în contextul programelor UE pentru finanțare asigurată în acest sector”, a mai comentat Dilov.
Bulgaria nu va fi afectată direct de tarifele impuse între SUA și UE din cauza volumului redus, atât al schimbului de mărfuri, cât și al exporturilor”, a adăugat Dilov, citat de postul BNT. „64% din exporturile Bulgariei sunt concentrate în statele membre ale UE și, în acest sens, ne putem aștepta la posibile efecte indirecte ale unei restructurări a lanțurilor de aprovizionare sau ale unei redirecționări a fluxurilor comerciale globale, dar datele pe care le avem arată că, în ciuda introducerii tarifelor vamale, produsele pe care Bulgaria le exportă continuă să fie competitive, deoarece și alte state membre sunt afectate de tarifele vamale”, a comentat el.