Recorder a publicat, miercuri, o investigație despre averea impresionantă a primarului liberal al orașului Sinaia, Vlad Oprea: un castel din Franța, un palat de o mie de metri pătrați ridicat în mijlocul unei rezervații de arhitectură, o stradă construită pentru un singur om, licitații trucate, onomastici serbate în vile de protocol ale statului, sub paza SPP.
Câteva idei principale din investigația Recorder:
– Beniamin Gonț, un tânăr anonim din Sinaia, cu câteva afaceri mărunte, favorizate de primărie, apare ca proprietar al unui castel din Franța, despre care presa din Hexagon a scris că va fi transformat în hotel de lux printr-o investiție masivă venită din partea unui grup de investitori români.
– Recorder a adunat mai multe dovezi care arată că liderul așa-zisului grup de investitori și totodată omul care ia decizii cu privire la renovarea castelului este Vlad Oprea, primarul liberal al stațiunii Sinaia. Beniamin Gonț este, de fapt, o interfață a primarului: Oprea și Gonț au o relație veche și foarte apropiată.
– De unde vin banii pe care cei doi îi investesc în proprietăți imobiliare din Vestul Europei? Pornind de la această întrebare, investigația Recorder arată că Vlad Oprea este mult mai mult decât un simplu primar de provincie, bucurându-se de susținerea unor figuri importante de la vârful PNL.
– Recorder a descoperit că firma Privacons SRL, deținută în acte de mama octogenară a primarului, a încasat sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oameni de afaceri care au câștigat licitații importante în Sinaia sau au obținut autorizații de la primăria condusă de Vlad Oprea.
– Materialul video prezintă și mărturia unui personaj care a făcut parte din cercul de apropiați ai primarului din Sinaia. Acesta povestește cum participa la trucarea licitațiilor și cum i s-a propus să ia pe numele său afaceri care îi aparțineau, de fapt, lui Vlad Oprea.
– Mai multe afaceri poziționate în puncte cheie ale stațiunii sunt deținute în acte de Beniamin Gonț, principala interfață a primarului, sau de frații acestuia. De asemenea, mai multe rude ale lui Beniamin Gonț sau ale primarului Oprea ocupă funcții importante în cadrul administrației locale.
– Recent, primarul Oprea și-a construit o vilă imensă, de circa o mie de metri pătrați, chiar în inima stațiunii Sinaia, într-o zonă considerată rezervație arhitecturală, lângă clădiri emblematice precum Cazinoul din Sinaia, hotelul Palace și Mănăstirea Sinaia. Casa aparține în acte firmei Privacons, deținută de mama primarului, însă este locuită de Vlad Oprea.
– Palatul primarului a fost ridicat în mijlocul pădurii de lângă mănăstire, iar Primăria Sinaia a lărgit și a asfaltat poteca care ducea spre această pădure. Astfel, edilul are acum propria stradă care îi oferă acces către locuința de o mie de metri pătrați. La intrarea pe această stradă apare un semn de circulație pe care scrie “Interzis cu excepția riveranilor”. Fiind singurul riveran, primarul Oprea este și singura persoană care are acces pe această stradă din Sinaia.
– Ambițiile de figură aristocratică la care primarul Oprea pare să aspire cu orice preț au fost vizibile și la ultima sa aniversare, pe care a serbat-o, în august anul trecut, într-un castel construit de regele Carol I. Este vorba de castelul Foișor din Sinaia, o clădire de protocol a statului român destinată prin lege doar activităților oficiale ale instituțiilor de vârf. Și totuși Oprea a reușit să se ridice deasupra legii și să organizeze o chermeză privată în castelul Foișor, sub paza militarilor SPP. Clădirea este administrată de RA-APPS, instituție aflată în sfera de influență a liberalilor. Conducerea acestei instituții a refuzat să ne răspundă care a fost temeiul legal în baza căruia i-a permis primarului Oprea să-și petreacă ziua de naștere în castelul Foișor.
– Vizat, de-a lungul timpului de mai multe denunțuri și anchete penale, Vlad Oprea a scăpat de fiecare dată de problemele cu legea. Edilul are o relație strânsă de prietenie cu Lucian Bode, fost ministru de Interne și actual secretar general al PNL. De asemenea, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan și chiar președintele Klaus Iohannis au participat în ultimii ani la evenimente pe care liberalii le-au organizat la Sinaia, unde s-au pozat cu primarul Oprea și i-au lăudat activitatea.
– Vlad Oprea i-a facilitat lui Lucian Bode construirea unei vile de vacanță la Sinaia, trecută pe numele fiului liderului PNL. Terenul pe care s-a ridicat această construcție a fost cumpărat de Lucian Bode de la sora primarului Oprea, la un preț cu mult sub cel al zonei.
– Confruntat de Recorder, Lucian Bode a negat că vila de vacanță ar fi un favor făcut de primarul Oprea, dar a evitat să lămurească situația terenului cumpărat de la sora primarului și alegerea unui constructor apropiat de acesta. Bode a afirmat că, pentru ridicarea vilei, a ales un constructor pe care-l recomanda calitatea lucrărilor anterioare. Numai că firma Regal WGB Aianis, care apare drept constructor, are zero angajați, iar la domeniu de activitate scrie „restaurante și alimentație”. Totodată, firma e deținută de Beniamin Gonț, umbra primarului Oprea.
– Lângă vila familiei Bode s-a ridicat, în paralel, o a doua vilă, aflată pe numele primarului Oprea. Cele două case sunt identice, fiind ușor de observat că au avut același proiectant și au folosit aceleași materiale de construcții.
– Primarul Vlad Oprea a refuzat orice dialog cu Recorder, lăsând fără răspuns toate acuzațiile și suspiciunile ridicate în materialul nostru. În urmă cu o săptămână, acesta și-a lansat candidatura pentru un nou mandat în prezența a doi dintre liderii PNL: Lucian Bode și Rareș Bogdan.