Pe măsură ce tensiunile geopolitice dintre Rusia, SUA și alte regiuni au crescut în ultimii ani, investitorii încep să își plătească cât mai mult în sectorul de tehnologie de apărare europeană, conform Sifted.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit noilor date Sifted pentru prima jumătate a anului 2025, investitorii venture capital (VC) au direcționat 946,3 milioane de euro către startup-uri din domeniul apărării, o creștere de 26% față de aceeași perioadă din 2024, fiind pentru prima dată unul dintre cel mai bine finanțate sectoare.
Numărul total de investiții în tehnologia de apărare a crescut cu 54%. Majoritatea acestor tranzacții au fost în stadii incipiente.
Startup-ul german de tehnologie AI pentru apărare, Helsing, a obținut cea mai mare parte a finanțării cu o rundă de investiții Series C în valoare de 600 de milioane de euro în iunie, condusă de firma de investiții a cofondatorului Spotify, Daniel Ek, Prima Materia.
Finanțarea a oferit startup-ului, care dezvoltă software de luptă bazat pe inteligență artificială, drone autonome de atac și sisteme de supraveghere subacvatică, o evaluare de 12 miliarde de euro, făcându-l unul dintre cele mai valoroase startup-uri din Europa.
Alți doi producători de drone au obținut finanțări mari anul acesta: startup-ul german de drone autonome de supraveghere Quantum Systems și producătorul portughez de drone Tekever au obținut amândoi runde de finanțare în mai, care i-au evaluat la 1 miliard de euro sau mai mult.
Germania a atras cea mai mare parte a finanțării, cu 805 milioane de euro, sumă care include și runda de Series A de 31 de milioane de euro, în aprilie, pentru producătorul de sisteme terestre autonome fără echipaj ARX Robotics cu sediul în München.
Apărarea devine mai puțin controversată
Deși sectorul apărării câștigă teren, mulți investitori investesc în continuare doar în tehnologii non-letale și startup-uri cu utilizare duală, adică cele care au aplicații atât militare, cât și comerciale.
Chiar dacă va dura ceva timp până când vor fi multe tranzacții cu tehnologii de armament în date, unii investitori cred că investitorii VC devin mai confortabili să susțină tehnologii care pot ataca sau care sunt axate în principal pe aplicații de apărare.
Unii dintre aceștia fac totuși un pas în această direcție, în special în țările baltice, unde proximitatea față de Rusia a alimentat preocupări crescute.
Până acum, în acest an, investitori precum fondul estonian susținut de stat SmartCap și fondul de investiții estonian Darkstar au dedicat fonduri pentru susținerea armamentului. SmartCap a anunțat în ianuarie un fond pentru apărare de 100 de milioane de euro pentru a investi atât în fonduri VC, cât și în startup-uri, cu condiția ca acestea să permită investiții în arme.
Între timp, Darkstar, o coaliție estoniană de fondatori și investitori, a strâns 15 milioane de euro dintr-un nou fond de 25 de milioane de euro pentru a investi exclusiv în startup-uri care lucrează la aplicații militare, inclusiv armament, în întreaga Europă.
De asemenea, alți investitori au început să urmărească tehnologia maritimă pentru a se proteja împotriva preocupărilor tot mai mari privind sabotajul cablurilor subacvatice.