Investitorii de pe piața de capital au respirat ușurați pentru moment – majorarea impozitului pe tranzacțiile bursiere nu se regăsește în actualul pachet fiscal. Totuși, măsura nu a fost abandonată complet, urmând să fie analizată pentru posibile includeri viitoare în ordonanțe de urgență sau pachete fiscale, a spus Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, într-o conferință de presă la solicitarea Economedia.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Nu este în acest pachet. Sunt foarte multe alte măsuri, legate de comerțul online, de exemplu, legate de multe chestiuni pe care le avem în vedere. Dar pentru acest moment am vrut să luăm acele măsuri foarte bine definite și clare. Celelalte măsuri pe care le avem în vedere vor intra în ordonanțe de urgență sau în următoarele pachete. Nu sunt epuizate, dar studiem fiecare măsură în parte”, a răspuns Alexandru Nazare la o întrebare adresată de Economedia.
Întrebat dacă impozitarea tranzacțiilor bursiere rămâne totuși o măsură luată în calcul, ministrul Finanțelor a răspuns: „Nu am spus asta.” Răspunsul sugerează că impozitarea nu este exclusă, dar nici decisă, rămânând într-o zonă de incertitudine, alături de alte măsuri analizate pentru eventuale pachete fiscale viitoare.
Tranzacțiile bursiere prin brokerii români sunt impozitate în prezent cu 1% din câștig pentru deținerile mai mari de un an și cu 3% pentru cele mai mici de un an. Taxa este reținută automat la sursă de către broker, iar pierderile nu se pot compensa sau anula în următorii ani.
Un draft care a circulat în spațiul public înainte de varianta finală a setului de măsuri arăta o majorare a taxei pe câștiguri la 10%, așa cum a fost până la finalul anului 2022. Atunci pierderea netă anuală din tranzacțiile bursiere putea fi reportată și compensată cu câștigurile din aceleași surse în următorii șapte ani fiscali consecutivi.