Potrivit celui mai recent sondaj al Bank of America (iulie 2025), shortarea dolarului american a devenit cea mai aglomerată tranzacție din piață – 34% dintre managerii de fonduri consideră această poziție mai atractivă decât investițiile în „Magnificent 7” (26%) sau în aur (25%).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Este un semn clar al încrederii în deprecierea USD și al diversificării către alte active”, scriu brokerii de la Goldring.

Grupul celor șapte magnifici este format din Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (părintele Google), Meta (fostă Facebook), Nvidia și Tesla.
Shortarea înseamnă că investitorii mizează tot mai mult pe scăderea valorii dolarului american în raport cu alte monede. Când faci short pe dolar, practic vinzi dolari împrumutați la un curs actual cu speranța că îi vei putea cumpăra înapoi mai ieftin în viitor și să câștigi din diferență. Tranzacțiile short sunt opusul tranzacțiilor long, cele obișnuite, unde cumperi ieftin pentru a vinde mai scump.
Faptul că aceasta este cea mai aglomerată tranzacție poate reflecta un consens larg că dolarul va slăbi, posibil din cauza dobânzilor mai mici în SUA, dar și crește riscul unei „înghesuieli” dacă sentimentul pieței se schimbă brusc, pentru că toți vor încerca să cumpere înapoi dolari în același timp, ceea ce va provoca volatilitate.
Reuters scrie că dolarul american se îndreaptă spre cea mai mare scădere săptămânală din ultima lună, de aproximativ 1%, pe fondul așteptărilor legate de viitoarele ședințe ale Rezervei Federale a Statelor Unite și ale Băncii Japoniei. Aceste evoluții întăresc convingerea că dolarul se află într-o tendință de slăbire mai amplă, având deja o depreciere de peste 10% de la începutul anului.