Ionuț Moșteanu, deputat USR, după promulgarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul: Sunt nemulțumit, e un fel de invitație la evaziune/ Dacă totuși te prinde, dai banii și gata

G4Media mart. 31, 2021 0 comentarii
coruptie mita spaga bani euro

Deputatul USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, miercuri, la Digi24, că este nemulțumit după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, precizând că este legea este o invitație la evaziune.

Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

”Eu personal sunt nemulțumit, e un fel de invitație. Dacă totuși te prinde, dai bani și gata. Dacă omul are banii ăia, suta de mii, trebuie ca statul să-i poată confisca și să intre în visteria statului”, a declarat Moșteanu.

Pe de altă parte, senatorul liberal, Daniel Fenechiu, a susținut legea, cu argumentul că procesele de evaziune durează și costa statul iar la capătul lor nu este recuperat nici prejudiciul, prin urmare ar fi mai eficientă varianta în care evazioniștii sunt încurajați să plătească prejudiciul când sunt prinși.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

Legea, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Potrivit înregistrării electronice a voturilor, s-au pronunțat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut. Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei. Viorica Cherecheș nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.

Citește integral

Președintele Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul

 

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *