Irakienii care au cumpărat termocentrala Mintia promit că aceasta va fi „cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din UE”, folosind inclusiv tehnologii bazate pe hidrogen

Termocentrala Mintia Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a participat, luni, la o întrevedere cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, care au anunțat un plan de investiții de peste un miliard de euro în termocentrală.

„În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1500 MW”, arată un comunicat de presă al Executivului.

Conform acestuia, prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen, mai precizează Guvernul.

„Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a țării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să își valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens. Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, țara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producția noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o și putem exporta, ajutând Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În august 2022, activele termoentralei Mintia au fost vândute de statul român către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA. Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania.

Termocentrala a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022.

Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către Transelectrica şi Transgaz.

”Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL, administratorul judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia.

Acesta are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.

Transelectrica şi Transgaz au acordat avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.

Licitaţia publică a avut loc în data de 26.08.2022, pentru care s-a înscris şi participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom. Aceasta a fost cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la preţul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, Euro, respectiv 100% din valoarea de piaţă stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce n-au reusit americani sa faca in mafia si coruptia endemica din Romania, fac irakienii colonelului Muammar al-Qaddafi care a scos mafia statala romaneasca din Libia cu mitralierele.

  2. Mă Ioane, vezi că-i încurcași … 🙈 Te blesteamă Saddam 🙉🙉 Din Irak până în Libia mănânci ceva pâine….

  3. Fără conotatii !!!. Pe vremea lui Ceaușescu, Romania avea investiții mari in Irak si a avut de recuperat sute de milioane de dolari de la ei, pe care însă de fraieri ce suntem, am fost obligați sa le radiem -anulam. Astăzi “Irak-ul” a ajuns să investească in Romania ,!!!, Sa spună cineva care-s “proștii lumii” !!!.

  4. O sa revin cu esența comentariului CENZURAT de voi. Romania, dintr-o țară care in comunism avea investiții in Irak si de recuperat sume imense de bani, a ajuns, o tara in care “Irak” investește astăzi !!!. Cum se face că Romania ajuns “așa si aici”, o țară de mână a 3-a ?.

  5. Halucinant!
    Irakienii din tara aia distrusa de razboi civil vin sa salveze falimentele din Romania?!!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.