Iranul şi China încheie un pact de cooperare strategică pe 25 de ani

Xi Jinping. Sursa: Facebook

Iranul şi China au încheiat sâmbătă, la Teheran, un acord de cooperare pe o perioadă de 25 de ani, aflat în discuţie de mai mulţi ani, care prevede „investiţii reciproce în diverse domenii, mai ales în transporturi, porturi, industrie şi servicii”, relatează agenția AFP, preluată de news.ro.

Acest ”pact de cooperare strategică pe 25 de ani”, cum îl prezintă televiziunea  iraniană de stat şi ale cărui detalii şi linii mari urmează să fie dezvăluite ulterior, a fost semnat de către ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi omologul său chinez Wang Yi, aflat într-o vizită în Iran.

China este primul partener comercial al Republicii islamice şi era unul dintre principalii cumpărători ai ţiţeiului iranian înainte de reimpunerea, în 2018, a sancţiunilor americane asupra sectorului energetic iranian, care au condus la o prăbuşire a exporturilor petroliere ale Teheranului.

”Credem că acest document poate fi foarte eficient în vederea unei aprofundări” a relaţiilor iraniano-chineze, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Saeed Khatibzadeh, la televiziunea de stat, amintind că acest proiect s-a născut în timpul unei vizite a preşedintelui chinez Xi Jinping la Teheran, în ianuarie 2016, când s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Teheranul şi Beijingul s-au angajat atunci să poarte negocieri în vederea semnării unui acord de cooperare extinsă pe o perioadă de 25 de ani” şi ”să coopereze şi să investească reciproc în diverse domenii, mai ales în transport, porturi, energie, industrie şi servicii”, se arată într-un comunicat difuzat de Teheran cu ocazia acestei vizite.

”Guvernul şi poporul iranian caută, aşa cum au făcut mereu, să-şi lărgească relaţiile cu ţări independente şi de încredere precum China”, declara atunci Ali Khamenei, apreciind drept ”întru totul corect şi înţelept” acest proiect iraniano-chinez, pe care îl prezenta drept un ”parteneriat strategic global”.

”NIMIC SECRET”

În iulie 2020, o polemică a agitat reţele de socializare iraniene, în urma unor declaraţii ale fostului preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, prin care acesta denunţa negocieri, în opinia sa, în vederea unui ”nou acord pe 25 de ani cu o ţară străină” împotriva voinţei poporului.

Huiduit într-o intervenţie în Parlament, Zarif i-a replicat atunci că ”nu e nimic secret” în negocierile respective cu Beijingul şi a promis ca naţiunea să fie informată ”atunci când se va încheia acordul”.

Până în prezent, liniile mari ale acordului, prin care Iranul urmează să participe la Noile Drumuri ale Mătăsii, un proiect drag preşedintelui Xi Jinping, nu au fost dezvăluite.

Ambasadorul Iranului în China, Mohammad Keshavarzadeh, notează într-un editorial publicat de agenţia oficială iraniană de presă Irna că Beijingul este principalul „partener comercial al Iranului de zece ani”.

Însă, constată el, ”impunerea unor sancţiuni dure” ale Washingtonului şi ”restricţii legate de noul coronavirus au redus în mod considerabil comerţul între cele două ţări”.

Şeful Camerei de Comerţ Chinezo-Iraniene la Teheran, Majid-Reza Hariri, anunţă că volumul schimburilor comerciale între Beijing şi Teheran a scăzut la aproximativ ”16 miliarde de dolari” în 2020, de la ”51,8 miliarde de dolari” în 2014.

China, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este unul dintre partenerii Teheranului în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

După retragerea Statelor Unite din acest acord de către Donald Trump, în 2018, şi restabilirea sancţiunilor punitive impuse Republicii islamice, Beijingul şi-a afişat susţinerea faţă de Teheran împotriva acestui demers unilateral al fostului miliardar republican.

Vizita lui Wang Yi în Iran are loc la câteva zile după ce l-a primit în China pe omologul său rus Serghei Lavrov şi pe fondul unor tensiuni puternice între Moscova, Beijing şi Teheran, pe de o parte, şi Washington, de cealaltă parte, în urma instalării la Casa Albă a lui Joe Biden, în ianuarie.

 

Foto: Xi Jinping / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *