Irlanda trebuie să decidă acum ce va face cu 13 miliarde de euro în impozite restante de la Apple/ Guvernul irlandez s-a opus deciziei, susținând că nu acordă tratamente fiscale preferențiale

irlanda Sursa foto: unsplash.com

O hotărâre istorică a instanței supreme a Uniunii Europene a stabilit că Irlanda va primi 13 miliarde de euro în impozite neplătite de la Apple – un câștig pe care Dublinul a încercat mai mulți ani pentru să îl evite, scrie CNBC.

Micul stat membru al UE se află astfel într-o poziție dificilă din punct de vedere politic, deși de invidiat. Parlamentarii irlandezi vor trebui să stabilească cel mai bun mod de a cheltui această injecție de bani înainte de alegerile generale, care trebuie să aibă loc cel târziu în martie anul viitor.

Într-o decizie pe care Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a declarat-o definitivă, instanța supremă a UE a decis marți că Apple trebuie să plătească Irlandei miliarde de euro în impozite restante.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Decizia a fost salutată de apărătorii justiției fiscale, precum și de Margrethe Vestager, șefa de concurență demisionară a blocului, care a descris pronunțarea drept o „victorie uriașă” pentru cetățenii europeni.

Apple a declarat că a fost dezamăgită de hotărâre, în timp ce guvernul irlandez a descris cazul ca fiind „o problemă care are acum doar o relevanță istorică”.

Guvernul irlandez a afirmat într-un comunicat că poziția sa a fost întotdeauna că „nu acordă tratament fiscal preferențial niciunei companii sau contribuabili”. Un purtător de cuvânt a adăugat că va începe acum procesul de transfer al activelor deținute într-un fond escrow către Irlanda..

„Guvernul irlandez, în special, se află acum într-o poziție în care a spus poporului irlandez și comunității internaționale că nu dorește aceste 13 miliarde de euro – nu sunt ale noastre”, a declarat Aidan Regan, profesor asociat de economie politică la University College Dublin din Irlanda, pentru CNBC prin telefon.

„Ei se confruntă cu o mulțime de presiuni interne din punct de vedere politic, există o alegere, probabil, în câteva luni și acum au potențial un câștig de 13 miliarde [de euro într-un context în care există mari probleme de infrastructură și o criză a locuințelor”, a continuat el.

„Prin urmare, bănuiesc că guvernul irlandez va acorda mult mai puțină atenție la ceea ce se întâmplă pe plan internațional și la costul reputațional al acestei hotărâri și se va întreba ce va spune electoratului irlandez înainte de alegeri, peste câteva săptămâni.”

Contactat pentru comentarii, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe al Irlandei a trimis CNBC la declarația scrisă a guvernului.

O decizie profitabilă

Irlanda, care servește drept bază Apple în UE, are una dintre cele mai scăzute rate ale impozitului pe profit din blocul celor 27 de națiuni.

De ani de zile, Irlanda a susținut în mod constant că producătorul iPhone nu ar trebui să ramburseze taxele neplătite țării. Irlanda a contestat cauza, temându-se că aceasta ar putea pune în pericol capacitatea țării de a atrage investiții din partea companiilor dornice să își limiteze impozitul pe profiturile obținute în străinătate.

Cu toate acestea, hotărârea de marți a CEJ a confirmat decizia din 2016 a Comisiei Europene potrivit căreia țara a acordat gigantului american din domeniul tehnologiei „un ajutor ilegal pe care Irlanda trebuie să îl recupereze”.

Decizia vine într-un moment în care Irlanda se află în situația neobișnuită de a înregistra un excedent bugetar de peste 8,3  miliarde de euro, parțial datorită încasărilor mari din impozitul pe profit.

„Decizia este una profitabilă pentru Irlanda, având ca rezultat un câștig în favoarea țării, dar subminează poziția de lungă durată a guvernului, conform căreia Irlanda nu acordă un tratament fiscal preferențial niciunui contribuabil, fie că este vorba de companii sau nu”, a declarat Robert Dever, partener fiscal la firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, pentru CNBC prin e-mail.

„Este de sperat că orice prejudiciu adus reputației Irlandei la nivel internațional va fi limitat, având în vedere modificările aduse codului fiscal irlandez, inclusiv normelor privind rezidența fiscală a societăților și atribuirea profiturilor către sucursalele societăților nerezidente, în ultimii ani”, a declarat Dever.

„Procesul de transfer în Irlanda al activelor din fondul escrow, înființat pentru a deține fondurile reprezentând obligațiile fiscale și dobânzile presupuse a fi datorate de Apple până la stabilirea definitivă, va fi demarat în urma hotărârii de astăzi, dar va dura câteva luni pentru a fi finalizat”, a adăugat el.

Cooperarea fiscală

Alex Cobham, CEO al Tax Justice Network, care urmărește evaziunea fiscală a companiilor, a declarat marți că salută hotărârea CEJ privind afacerile fiscale ale Apple în Irlanda.

„Dar hotărârea nu face decât să sublinieze eșecul normelor fiscale internaționale de a proteja dreptul țărilor de a impozita activitatea economică situată în propriile jurisdicții”, a declarat Cobham pentru CNBC prin e-mail.

„Acest lucru subliniază urgența procesului de reformă globală în curs de desfășurare prin negocierea unei convenții-cadru a ONU privind cooperarea fiscală internațională”, a adăugat el.

Separat, Chiara Putaturo, expert fiscal UE în cadrul organizației de caritate care luptă împotriva sărăciei globale Oxfam, a declarat marți că hotărârea CEJ „expune relația de dragoste a paradisurilor fiscale din UE cu multinaționalele”.

„Această hotărâre nu trebuie să rămână singură ca o victorie – trebuie să oblige UE să închidă toate lacunele care permit corporațiilor să evite plata cotei lor echitabile de impozitare”, a declarat Putaturo.

„Este timpul să pună capăt acestei secătuiri a cuferelor guvernelor și să investească aceste venituri în combaterea crizei climatice și în construirea de spitale, școli și alte servicii pentru oameni.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: