Irlandezul Paschal Donohoe, reales președinte al Eurogrup

Pascal Donohoe Foto: consilium.europa.eu

Irlandezul Paschal Donohoe a fost reales luni la preşedinţia Eurogrupului, un organism informal care reuneşte miniştri de finanţe ai celor 19 ţări ce utilizează moneda unică euro, a anunţat un comunicat al Consiliului UE, citat de France Presse și Agerpres.

Alegerea noului preşedinte pentru un mandat de doi ani şi jumătate a fost acceptată “prin consens” de miniştri în cursul unei reuniuni la Bruxelles. Donohoe, 48 de ani, care ocupă această funcţie din iulie 2020, a fost singurul candidat la propria succesiune.

Şeful Eurogrup face parte printre personalităţilor ale căror voci contează la Bruxelles, alături de cele ale preşedinţilor celor trei mai instituţii ale UE – Ursula von der Leyen (Comisie), Charles Michel (Consiliu), Roberta Metsola (Parlament) – precum şi cea a şefului diplomaţiei Josep Borrell.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

El are misiunea de a prezida reuniunile lunare ale miniştrilor de finanţe, al căror obiectiv este să asigure coordonarea politicilor economice naţionale.

Această sarcină s-a dovedit esenţială după criza financiară din 2008, în cursul crizei datoriei Greciei şi mai recent în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care a aruncat economia europeană într-o recesiune istorică.

Misiunea Eurogrup este la fel de importantă în prezent, când Europa se pregăteşte să intre în recesiune în această iarnă, victimă în special a consecinţelor războiului din Ucraina, notează AFP.

Aşa cum promisese în cursul primei sale candidaturi în 2020, Paschal Donohoe a contribuit la calmarea tensiunilor puternice care subminau Eurogrupul între ţările aşa-zise “frugale” din nordul Europei şi statele cunoscute ca fiind mai cheltuitoare din sud.

“Este o mare onoare să servesc în calitate de preşedinte al Eurogrup şi sunt recunoscător colegilor mei miniştri că-mi încredinţează preşedinţia discuţiilor noastre pentru un al doilea mandat”, a declarat el după reconfirmarea în funcţie.

“Am fost şi voi continua să fiu un intermediar onest în negocierile noastre, veghind să se ţină seama de toate vocile şi poziţiile”, a adăugat Donohoe.

Eurogrup a fost creat în 1998. Primul său preşedinte permanent, din 2005 până în 2013, a fost luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care a prezidat apoi Comisia Europeană din 2014 până în 2019. Până atunci funcţia fusese ocupată prin rotaţie. I-a succedat olandezul Jeroen Dijsselbloem, apoi portughezul Mario Centeno, acesta fiind urmat de Donohoe.

Croaţia ar urma să se alăture zonei euro de la 1 ianuarie pentru a devenit al 20-lea membru al Eurogrup.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: