Coaliția de guvernare a mers în “direcția bună”, înspre reducerea deficitului, prin ordonanța trenuleț de la finalul anului și prin proiectul de buget, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Încadrarea în actuala țintă depinde însă de absorbția banilor europeni și de investiții, a adăugat acesta.
”Ce a făcut actuala coaliţie este direcţia bună. A oprit mai întâi deteriorarea. Dacă nu adopta acea ordonanţă, deficitul se ducea spre 10%, aşa, uşurel, cu toate majorările acelea. Şi, pe urmă cu proiectul de buget a întors, să spunem aşa, nava de la deficit mai mare spre un deficit mai mic”, a declarat Mugur Isărescu, luni, într-o conferinţă de presă, după prezentarea raportului asupra inflației.
El a menționat că angajamentul guvernului vizează un deficit de 7% până la sfârşitul anului, în timp ce Consiliul Fiscal prognozează un deficit de 7,7%. ”Consiliul Fiscal a făcut două comentarii. Unu, că nu a luat în considerare o mai bună colectare a impozitelor. Şi s-a exprimat destul de clar domnul academician Dăianu: nu am văzut acele măsuri, dar se poate corecta şi asta poate să ducă deficitul fiscal spre şapte. Şi a doua, o prioritizare a investiţiilor. După Consiliul Fiscal sunt foarte multe investiţii, unele nici nu ai timp să le faci şi o prioritizare a lor ar putea să ducă deficitul spre 7%”, a mai afirmat guvernatorul BNR.
În ceea ce privește impactul unei ratări a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în condiţiile în care România a îndeplinit 14% din jaloane şi ţinte, ar fi “rău și foarte rău”. ”Cum să ratăm aşa ceva? Adică să ai bani gratis şi noi să ratăm. Dar, în sfârşit, trebuie eforturi şi mobilizare. Şi mobilizare politică, în principal, că nu depinde de altceva.”, a transmis guvernatorul BNR.
Alte declarații ale guvernatorului AICI