Italia a depășit Bulgaria ca fiind cea mai ieftină destinație de schi din Europa

bulgaria schi Foto: Pixabay

Bulgaria și-a pierdut poziția de cea mai ieftină destinație de schi din Europa pentru turiștii britanici, potrivit unui nou raport, scrie Evening Standard..

Bardonecchia, din Italia, a depășit stațiunile bulgare Borovets și Bansko și a ajuns pe primul loc în analiza anuală a raportului calitate-preț a vacanțelor de schi realizată de Post Office Travel Money și Crystal Ski Holidays.

Cercetătorii au evaluat costul abonamentelor de schi, al închirierii echipamentului și al cursurilor, precum și al prânzului și băuturilor pe pârtii, în 36 de locații europene.

Prețurile au crescut vertiginos în Bansko

În Bardonecchia, prețurile au crescut cu doar 1,4% față de anul trecut.

Acest lucru se compară cu Borovets, aflat pe locul al doilea (cu 8,2% mai mult), în timp ce Bansko a căzut pe locul al șaselea după o creștere de 18,1%, determinată de creșterea costurilor școlilor de schi.

Prețurile au scăzut în nouă din cele 31 de stațiuni care au fost, de asemenea, analizate anul trecut, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Les Arcs, în Franța, și Wengen, în Elveția, ambele cu 5,5% mai ieftine.

Cea mai scumpă stațiune a fost Zermatt, Elveția, unde prețurile sunt mai mult decât duble față de cele din Bardonecchia.

Laura Plunkett, șefa Post Office Travel Money, a declarat: “Mulți părinți care își duc copiii la schi vor dori ca aceștia să frecventeze o școală de schi, iar costul acesteia poate adăuga considerabil la o vacanță la schi. Înainte de a alege o stațiune de schi, va fi, prin urmare, logic să verificați barometrul nostru pentru a compara costurile de școlarizare.”

“Prețurile au explodat în Bansko, adăugând semnificativ la bugetul familiei, în timp ce stațiuni precum Jahorina (Bosnia și Herțegovina), Passo Tonale (Italia) și Geilo (Norvegia) sunt mult mai ieftine.”

Schi în România: pârtii scurte, dar prețuri mari

Tarifele din România s-au majorat considerabil în ultimii ani, pe fondul scumpirilor persistente. Predeal este probabil una dintre cele mai scumpe stațiuni de schi din România, atât ca preț general, cât și ca preț raportat la numărul de kilometri ai pârtiilor. Un skipass de o zi pentru un adult în stațiunea de pe Valea Prahovei s-a scumpit în acest sezon la 265 lei (55 euro), de la 230 lei sezonul trecut, după cum nota Economedia atunci. Și pentru un copil prețul a crescut în 2023 la 125 lei (25 euro), de la 110 lei anul trecut. Așadar, o familie cu doi copii care vrea să schieze un weekend întreg la Predeal va scoate din buzunar peste 1.500 de lei. În Predeal, cea mai lungă pârtie are 2.250 m, iar domeniul schiabil este de numai 7 kilometri. Toate tarifele pot fi consultate AICI.

La Sinaia, un skipass de o zi costă între 210-230 de lei (46 euro) pentru un adult, la fel ca sezonul trecut, dar în creștere de la 120 lei cât era în 2021, iar pentru un copil skipass-ul este între 135-150 de lei. Prețurile sunt mai mici în timpul săptămânii și mai mari în weekend. Amintim că anul trecut la Sinaia au fost unificate biletele, după ce mulți ani au existat doi operatori de la care trebuia să cumperi două bilete separate. Toate tarifele pot fi consultate AICI. Astfel, și în Sinaia un weekend de schi pentru o familie cu doi copii costă peste 1.500 lei.

Poiana Brașov era înainte una dintre cele mai scumpe stațiuni montane de la noi din țară, dar prețurile sezonul acesta sunt mai mici decât în Predeal sau Sinaia. Skipass-ul de o zi pentru adulți costă 200 lei (40 euro), în creștere de la 170 de lei, anul trecut, iar pentru copii 120 lei, în creștere de la 100 lei anul trecut. Poiana Brașov are 25 km de domeniu schiabil, iar cea mai lungă pârtie are peste 3.200 de metri. Toate tarifele pot fi consultate AICI. Un weekend de schi la Poiana Brașov pentru o familie cu doi copii va costa așadar aproape 1.300 lei.

„În ceea ce priveşte noile tarife, cea mai mare influenţă a avut-o modificarea cotei TVA de la 5 % la 19%, respectiv o majorare de 14%, la care s-au adăugat creşterea cheltuielilor cu energia şi salarizarea, de 3% (majorare sub rata inflaţiei, de 8,1% octombrie 2022 – octombrie 2023). Astfel, s-a ajuns la o medie a majorării tarifelor cu 17%”, transmite Primăria Braşov.

Rânca se definește drept „cea mai înaltă stațiune din România”. Aici un skipass de o zi pentru un adult costă 120-130 lei, iar pentru copii 60 lei. Astfel, o familie cu doi copii va plăti în jur de 800 lei pentru un weekend la schi la Rânca. (Nota redacției: prețurile ar putea fi puțin mai mari, ținând cont că informațiile nu sunt actualizate)

La domeniul schiabil Transalpina – Voineasa, un adult poate schia cu 170 lei pe zi, iar un elev cu 105 lei pe zi. Astfel, o familie cu doi copii elevi scoate din buzunar 1.100 lei. 

În stațiunea Straja din Hunedoara un skipass pentru un adult costă 160 lei pe zi. Toate tarifele, AICI.

Cât costă să schiezi la bulgari

În Bulgaria, la Bansko, cea mai cunoscută stațiuni din țara vecină, prețurile valabile doar în perioada 16.12 – 22.12.2023 sunt : 60 de leva (152 lei) pentru adulți, 30 de leva (76 lei) pentru copii între 7-11 ani și 50 leva (127 de lei) pentru studenți, elevi de liceu și pensionari. 

În sezonul de iarnă 2022-2023, pentru un skipass de zi, costul era de 90 de leva (228 lei) pentru adulți, 45 de leva (114 lei) pentru copii între 7-12 ani și 80 leva (201 de lei) pentru studenți, elevi de liceu și pensionari.

Prețurile din acest zile sunt mai mici întrucât încă nu a început vacanța copiilor, iar potrivit site-ului stațiunii Bansko, și zăpada se lasă așteptată.

Foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *