Italia este deranjată de opoziția germană privind preluarea Commerzbank/ Oficialii de la Roma au criticat în privat poziția Berlinului față de UniCredit

Commerzbank Sursa foto dreamstime

Oficialii guvernului italian sunt din ce în ce mai frustrați de opoziția Germaniei față de o potențială preluare a Commerzbank  de către UniCredit din Milano, amenințând să perturbe relațiile diplomatice delicate dintre Berlin și Roma, scrie Bloomberg.

Oficiali din administrația premierului Giorgia Meloni au criticat în privat faptul că Berlinul pledează pentru o mai mare integrare europeană, iar apoi se pronunță împotriva unei posibile preluări a Commerzbank, cu sediul la Frankfurt, potrivit unor persoane care cunosc situația.

Unele persoane de la Roma și-au exprimat, de asemenea, frustrarea față de directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, pentru că a fost prea agresiv în oferta sa pentru banca germană, au declarat aceste persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Acestea sunt îngrijorate că ar putea afecta relațiile dintre cele două țări.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Un purtător de cuvânt al UniCredit a refuzat să comenteze.

UniCredit a acumulat rapid o participație mare în Commerzbank, care este deținută parțial de guvernul german și servește drept sursă importantă de finanțare pentru economia țării. Creditorul italian a dezvăluit pentru prima dată o participație de 9% pe 11 septembrie și apoi a dezvăluit luni că a încheiat contracte derivate care îi permit să controleze 21%, devenind efectiv cel mai mare investitor al Commerzbank înainte de Germania.

Ambele mișcări au uimit Berlinul, care indicase deja vineri că se opune unei achiziții a Commerzbank de către UniCredit. Cancelarul Olaf Scholz a intensificat retorica luni, după ce creditorul italian a dezvăluit că și-a extins participația.
„Atacurile neprietenoase, preluările ostile nu sunt un lucru bun pentru bănci, motiv pentru care guvernul german a adoptat o poziție clară aici”, a declarat Scholz la New York. „Nu considerăm că acesta este un mod de acțiune adecvat”, a spus el, referindu-se la modul în care Orcel a achiziționat participația Commerzbank.

Vorbind din New York puțin mai târziu în cursul zilei, ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a apărat UniCredit și a sugerat că opoziția față de mișcarea sa asupra Commerzbank a arătat un dublu standard.

„În Europa, există o piață liberă”, a spus Tajani. „Nu înțeleg de ce atunci când cineva vine să cumpere în Italia, se spune că suntem într-un sistem european – apoi dacă un italian cumpără, nu mai este o piață unică.”

Disputa între cele două țări vine la doar două săptămâni după ce fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a făcut apel la o mai mare integrare a piețelor de capital ale Uniunii Europene, avertizând că blocul „trebuie să se teamă cu adevărat pentru propria noastră conservare”.

Cu toate acestea, acordul pare să aibă cel puțin o anumită susținere din partea legislatorilor din Germania. Frank Schaeffler, membru al comisiei pentru finanțe și buget din parlamentul german, a declarat pentru Bloomberg că este „crucial” ca Berlinul să își reducă participațiile la Commerzbank pentru a permite o vânzare.

„Dacă o bancă europeană dorește să își crească prezența în Germania, atunci acesta este un lucru bun”, a spus Schaeffler.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: